Annons

I helgen anordnades SM i longboard, eller Taberg Downhill Challenge, nerför det 121 meter höga berget. Ett 90-tal åkare mellan 10 och 40 år deltog i tävlingen som anordnades av Jönköpingsbaserade Boardlife.
I den drygt en kilometer långa backen, vars medellutning är nio procent, lyckades åkarna komma upp i hastigheter över 80 km/h.

"Lockade otroligt mycket folk"
Tävlingen, som var den första i sitt slag i Jönköpingstrakten, beskrivs som en succé.
- Det är sällan tävlingar i världsklass lockar så här mycket publik. Andra tävlingar i Sverige brukar locka ungefär lika många åskådare som deltagare, men här har det varit minst tio gånger så många. Det har kommit folk i alla åldrar, vilket är jättekul, säger Alexander Draschnar på arrangören Boardlife.

Fick hjärnskakning vid krock
Under helgen inträffade en hel del krascher.
- Det gäller att ha respekt för backen eftersom den är relativt tuff. De tävlande bär en hel del skydd, och dessutom är banan uppbygd så att deltagarna inte ska skada sig, så de flesta krasher har slutat väl, säger Draschnar.
Det har dock inträffat ett par hjärnskakningar. Stockholmsåkaren Lucas Krown, som åker för Göteborgslaget BRD Skateboard, ådrog sig en lättare hjärnskakning när han kolliderade med en annan åkare precis vid mållinjen.
- Våra brädor hakade i varandra under ett träningsheat i morse. Den andra åkaren klarade sig oskadd medan det gick mindre bra för mig, berättar Lucas som ändå är lite besviken över att inte kunna fortsätta tävlingen.
- Jag vann alla mina heat i går, men det är bara att bita ihop och ladda inför nästa tävling. Det är sånt som händer helt enkelt, säger Luckas som dock understryker att sporten inte är lika farlig som den ser ut. 
Och tjusningen med sporten? Farten.
- Det är fruktansvärt kul. Men samtidigt kräver det en hel del koncentration och teknik för att ta kurvorna rätt, säger Lucas som är nöjd med helgen trots den tråkiga incidenten.
- Det kul att sporten får så stor uppmärksamhet. Jag har deltagit i en rad tävlingar runt om i världen, men aldrig varit med om att så många åskådare dykt upp.

Foto: Erik Davidsson
Foto: Erik Davidsson
Foto: Erik Davidsson
Foto: Erik Davidsson
Foto: Erik Davidsson
Foto: Erik Davidsson
Foto: Erik Davidsson
Foto: Erik Davidsson
SM