Annons

Vintern 2017 värvades en för många HV-fans ganska okänd finsk back inför det stundande slutspelet. Men Mikko Lehtonens stabila spel och fina insatser ledde snabbt till att han blev en omtyckt spelare i det lag som avslutade säsongen med ett SM-guld.

HV71 ville därefter behålla sin guldback men Lehtonen hade redan innan han kom till Jönköping tecknat ett avtal med finska Tappara.

En säsong senare kom beskedet att Jönköpingsklubben köpte loss backen från sin finska klubb. Investeringen har hittills visat sig falla väl ut – ytterligare en gång – för HV71.

Lehtonen har fått mycket beröm för sitt spel och också belönats med rikligt med istid. Den 24-årige backen spelar mest av samtliga utespelare i HV med ett snitt på nära 22 minuters speltid per match.

Fakta Mikko Lehtonen

Född: 16 januari, 1994

Födelseplats: Turku, Finland

Position: Back

Längd: 182 c..

Fakta Mikko Lehtonen

Född: 16 januari, 1994

Födelseplats: Turku, Finland

Position: Back

Längd: 182 centimeter

Vikt: 89 kilo

Skjuter: Vänster

Tidigare klubbar: TPS, Tuto hockey (lån), KooKoo, Tappara

Källa: Eliteprospects.com

Annons

Han är också sexa i den interna poängligan med sina 14 (3+11) pinnar på 30 matcher.

– Jag tycker att jag har haft en bra säsong. Jag är nöjd med mina insatser. Det går alltid att bli bättre och min ambition är att bli bättre varje dag. Men jag är nöjd med hur jag har spelat, säger Lehtonen.

Och även andra verkar vara nöjda med backens spel.

Mikko Lehtonen säger att han haft kontakt med scouter från flera NHL-klubbar.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Lehtonens kontrakt med HV71 går ut efter säsongen. Det har först diskussioner med Jönköpingsklubben men det är ännu oklart var han spelar nästa säsong. Dessutom finns det intresse från NHL att ta hänsyn till för 24-åringen.

– Jag har pratat med scouter från några NHL-klubbar. Men jag vill inte tänka på det för mycket just nu. Det är en dröm att få spela där och jag tror att jag hade klarat av det. Samtidigt behöver du lite tur och hamna på ett bra ställe. Jag försöker bara att ta en dag i taget och så får vi se vad som händer, säger Lehtonen.

Men innan Lehtonen eventuellt skriver på för en fortsättning i HV71 eller för något annat lag återstår det drygt 20 grundseriematcher med Jönköpingslaget.

Fakta inför matchen

Läget i HV71: Kommer från en övertidsförlust mot Linköping. Den senaste tidens formtopp ..

Fakta inför matchen

Läget i HV71: Kommer från en övertidsförlust mot Linköping. Den senaste tidens formtopp har emellertid gett HV rejält häng på topplagen. Får tillbaka Martin Thörnberg efter en långtidsskada och Martin Fehervary från JVM. Simon Önerud spelar inte. Filip Sandberg och Christoffer Persson är långtidsskadade.

Läget i Färjestad: Kommer med en ganska svag form efter tre raka förluster (en efter övertid). Senaste segern kom mot Växjö 26 december. Återfinns på tredje plats i tabellen med 51 inspelade poäng.

Nedsläpp: 19.00, Kinnarps arena, Jönköping

Jnytt tippar: 4–2

Nästa blir hemma mot rivalen Färjestad på torsdagskvällen.

– Det blir en tuff match. Färjestad är ett bra lag. Det är två lag som är i bra form, säger Lehtonen.

Bara fem poäng skiljer mellan lagen inför mötet efter att HV71 sedan tränarbytet i slutet på november radat upp segrar och inspelade poäng.

– Det är inga stora saker som vi har förändrat utan det är mindre saker. När du får lite självförtroende börjar du också vinna fler matcher. Vi har fått självförtroende och det är en av anledningarna till att vi vinner många matcher just nu, säger Lehtonen.

JnyttTV. Hör Robin Figrens tankar inför matchen mot Färjestad.

Läs även

Relaterat: Få senaste nytt med Jnytts app