Joakim Andersson har skrivit på för två säsonger med HV71. 29-åringen kommer närmast från Örebro Hockey där han varit de två senaste åren. Innan dess gjorde han sex säsonger i Detroit Red Wings organisation och på meritlistan finns över 200 NHL-matcher.

– Jag fick en bra känsla för allting när jag var nere och hälsade på för ungefär tio dagar sedan. Det är en klubb med stora ambitioner och som alltid vill vara med och fajtas om guldet. Det känns dessutom som att det är bra människor i organisationen. Jag ser fram otroligt mycket mot nästa säsong och att komma till Jönköping, förklarar han.

Övervägde du andra alternativ?

Annons

– Det fanns intresse, men med HV kändes allt rätt.

Säsong helt spolierad

Joakim Andersson har ett par tunga år bakom sig. Säsongen 2016/17 fick han helt spolierad av skador, och så sent som i höstas skrev Sportbladet att det fanns risk för att Anderssons karriär var över på grund av höftproblemen. Det är dock något som förnekas av honom själv. Under den senaste säsongen noterades han för 15 poäng, varav åtta mål, på 39 SHL-matcher.

– Det var tufft givetvis i och med att jag inte spelade den första säsongen, det var trögt både för mig och laget. Men sedan december har jag varit med på alla matcher. Det har känts bättre och bättre, och med en bra försäsong ska det förmodligen bli ännu bättre, konstaterar han.

– Vi har följt upp dem, vi har haft jättebra dialog och han har varit här och gjort läkarundersökning. Vi är väl medvetna om hans historik, säger HV71:s sportchef Johan Hult om skadehistoriken.

"Oroligt bra ledaregenskaper"

Hult är i övrigt nöjd med att HV har landat Andersson till klubben.

– Han har otroligt bra och naturliga ledaregenskaper som vi kommer få stor nytta av både på och utanför isen. Han har en bra självinsikt med vilka sidor han behöver jobba med för att förbättra sig. Vi tror definitivt att det finns potential att bli en otroligt bra tvåvägscenter i ligan, säger Hult.

Joakim Andersson, som gör sitt första träningspass med HV71 redan på torsdag, beskriver sig själv på följande sätt:

– Jag ska vara en tvåvägscenter och har en bra balans mellan det defensiva och offensiva. Spelsinnet är min främsta egenskap.

Joakim Andersson, till vänster, kommer närmast från Örebro där han tillbringade två säsonger.
Foto: Robert Granström/TT

Fakta: Joakim Andersson

Född: 890205, Munkedal

Moderklubb: Munkedals BK

Position: Center

Skjuter: Vänste..

Fakta: Joakim Andersson

Född: 890205, Munkedal

Moderklubb: Munkedals BK

Position: Center

Skjuter: Vänster

Längd / vikt: 188 cm / 92 kg

Tidigare klubbar: Munkedals BK, Frölunda Indians, Borås HC, Grand Rapids Griffins, Detroit Red Wings, Örebro HK

Spelarmeriter: JSM-guld, JVM-silver, Calder Cup