Annons

I början av april nästa år ska elever från årskurs sju och åtta i musikklasserna på Attarpsskolan framföra en nyskriven musikal. Men först ska manus, ljud och ljus, rekvisita, koreografi samt regi fastställas. Detta står årskurs nio för, som efter egna önskemål blivit indelade i olika grupper av musiklärarna Tommy Hvit och Anna Åkesson.

— Vi har aldrig gjort något sådant här tidigare, så det känns jätteroligt och riktigt spännande, menar Alva Harff från teatergruppen.

— Ja, nu får vi verkligen ta ansvar på ett helt annat sätt än när vi själva spelar och sjunger på scenen. Fast om vi skulle fastna vet vi att våra musiklärare finns där för att hjälpa oss. De har även gett oss bra tips på vägen, tillägger Anton Hjern som är en av de ansvariga för marknadsföringen samt ljud och ljus.

"Många starka karaktärer"

Handlingen kretsar kring en familj med mycket pengar. En dag tröttnar mamman i familjen på att shoppa. Hon ser en annons om ett hotell i Rio, och bara genom att se den pampiga byggnaden utifrån bestämmer hon sig för att skriva på kontraktet.

— Efter att alla grupper lagt fram sina idéer i september var det den här storyn som fick flest röster. Huvudrollerna är mamman, pappan och den 17-årige sonen. Men vi har lagt in många andra starka karaktärer också, så att ingen ska känna att den fått en för liten roll, poängterar Alva.

Har kommit en bra bit på väg

Annons

Låtarna till musikalen håller på att väljas ut och manuset är nästan färdigskrivet.

— Det är någon replik här och där kvar, men vi har den övergripande berättelsen med pratstolpar klar för oss i alla fall, berättar Felix Holmgren från manusgruppen.

— Sångerna är blandade och anpassade efter de olika händelserna, inflikar Anton.

Även arbetet med miljön och saker som ska finnas på scenen har kommit igång.

— Vår ljuskrona är snart färdig och vi är i full färd med hotellets reception. Det har blivit mycket jobb med limpistoler, men det har varit häftigt, tycker Tilde Sohlberg från rekvisitagruppen.

Integration på köpet

Koreograferna Linnea Qvänstedt och Josefin Sandberg arbetar med att lära ut alla danser. Årskurs sju och åtta fick göra auditions för niorna innan rollerna sattes.

— Det var intressant och kul att få hålla i en audition för första gången. Alla har varit väldigt engagerade och jobbat tillsammans. Dessutom ska årskurs två få vara med i några utvalda nummer, berättar Alva.

— Oavsett vem vi är med på rasterna så samarbetar vi allihop med musikalen. Det har gjort att jag lärt känna andra bättre, som jag annars kanske inte hade umgåtts med, konstaterar Felix nöjt.