Annons

Vatten verkar ha en stark dragningskraft på de flesta människorna. På semestern söker vi oss till stränderna längs hav och insjöar. Och om en fastighet ligger nära vatten, eller har sjö- eller havsutsikt, stiger värdet rejält.

Men alla kan förstås inte bosätta sig i närheten av vatten, fast det går relativt enkelt att skaffa sig ett eget vattenhål hemma på tomten. Eller åtminstone få njuta av ljudet till porlande vatten på balkongen eller altanen.

Finns för alla

Vi hälsade på Janne Johansson som driver Dammspecialisten i Vireda By, mellan Huskvarna och Lekeryd:

– Jag är inne på tionde verksamhetsåret nu. Jag startade lite försiktigt och nu har jag ett lager på en mille. Här finns allt för att få lite vatten i sin trädgård.

Det finns många varianter av små dekorset som kan placeras på altanen eller balkongen. De består i princip av en vattenbehållare med pump, som täcks av en snygg dekorkant. På toppen placeras sedan stenar eller prydnader som en kruka eller en roterande sten eller annat. Skötseln är sedan enkel – bara att njuta av porlandet.

Har man trädgård finns det en mängd olika möjligheter att skaffa sig en damm. Från en liten i formpressad plast på 150 till 2 000 liter, som grävs ner, till riktigt stora grävda damma med antingen gummiduk eller lera som botten.

Vackra koikarpar

Annons

– Det är inte många som har lerbotten, det är vanligast med gummiduk. En dam för guldfiskar kan man ordna för några tusenlappar men en grundutrustning för en koi-damm hamnar mellan 12 000 och 15 000 kronor, säger Janne Johansson.

Koikarpen är Japans nationalfisk, en vacker och färgglad prydnadsfisk som i en stor damm kan bli 80-100 centimeter lång. Janne Johansson importerar och säljer sådana. Dessutom har han två egna stora koi-dammar på sin tomt.

– En koi-damm ska vara på minst sex, sju kubikmeter och om man ska ha fiskarna ute på vintern också behövs det en djuphåla på 1,5 meter och en stark luftpump som slår hål på isen hela tiden.

Man kan också välja att ta in fiskarna vintertid. Vanligast då är att de förvaras i 1 000-literstunnor av plast. Men det finns exempel på kunder som har slängt ut bilen ur garaget och byggt upp en inomhusbassäng där.

Olika effekter

Koikarparna kostar en del att köpa. Från strax under tusenlappen till mellan 2 000 och 3 000 för en tre år gammal koi på 50-60 centimeter.

Vanligt när man bygger dammar är att också skapa någon form av vattenfall, placera ut växter som näckrosor samt kombinera med fontän, ljus och rök.

– Rökmaskinen kan ge vackra effekter. Som när man låter röken följa en bäck ner till dammen där röken lägger sig på vattnet.

Eller varför inte satsa på ett datorstryrt vattenspel med olika färger? Möjligheterna är nästan oändliga när man väl har kommit igång.

Fast många börjar i det lilla.

– Vattenstenarna har ökat mycket, det är behagligt att lyssna till det porlande vattnet.