Annons

Förra året ringdes 1420 fler nödsamtal under midsommarnatten än under en vanlig fredagsnatt. Jönköping län är dock en av de länen där nödsamtalen ökar minst. Det rings 29 fler samtal till 112 än under en vanlig fredagskväll.

– Vid midsommar finns flera faktorer som ökar risken för akuta händelser. Många reser långa sträckor, dricker mer alkohol än vanligt, badar eller är på sjön. Dessutom har vi de traditionella faktorerna som ökar 112-samtalen; lön och möjligen vackert väder, säger Maria Khorsand, VD vid SOS Alarm i ett pressmeddelande.

"Ta extra god tid på sig på vägarna"

Midsommarhelgen betyder också betydligt mer folk på vägarna. Torsdagen och söndagen ska vara de dagar som det sker mest trafikolyckor enligt trafikverket.

– En sådan här helg är det extra viktigt att ta ansvar för sig själv och andra. Att hålla uppsikt över den som badar, använda flytväst på sjön och att ta extra god tid på sig på vägarna kan rädda både ditt och andras liv. Om olyckan är framme är hjälpen bara ett samtal bort – vem du än är, var du än befinner dig. Vi arbetar intensivt den här helgen och all övrig tid för att bidra till ett tryggare Sverige för alla, säger Maria Khorsand, VD vid SOS Alarm.

Annons

Kan bli utmaningar

Om vädret fortsätter hålla sig fint med sol och värme över midsommar kan det innebära utmaningar för både förare och bil.

– Under den senaste månadens värmebölja har ovanligt många bilister drabbats av punktering. Det beror ofta på ett för lågt däcktryck. Se därför över däcken innan resan. Om man är osäker på hur man gör så kan man komma in till oss för en delkontroll, säger Morgan Isacsson, expert kontrollbesiktning på Bilprovningen.

Tips inför sommartrafiken

Ha med solglasögon: Stark sol bländar dig som förare och gör att du ser sämre vad som hä..

Tips inför sommartrafiken

Ha med solglasögon: Stark sol bländar dig som förare och gör att du ser sämre vad som händer i trafiken. Solglasögonens färg är ofta kontrasthöjande vilket gör att man ser vägmiljön bättre. Med polariserande glas slipper man irriterande blänk och reflexer.

Testa synen: Synen kan förändras långsamt utan att vi märker det, särskilt efter 45-årsåldern. Gör ett gratis syntest hos optikern vartannat år för att vara säker på att du har en trafiksäker syn.

Kolla däckens lufttryck och mönsterdjup: Värme är slitsamt för däcken, därför är det extra viktigt att du har rätt lufttryck. Rekommenderat lufttryck hittar du i bilens manual eller på en etikett ofta placerad på insidan av bilens tanklock, dörrsida eller dörrstolpe.

Kolla motorn och kylarvätskan: Se över motorn så att den inte läcker och att kylarvätskenivån är rätt. En överhettad motor kan bli en både farlig och dyr affär.

Se över tillbehören: Säkra att reservdäck, domkraft, varningstriangel och viltremsa finns med i bilen.

Var en alert förare: Ta pauser och se till att du är utvilad så att du är förberedd om farliga situationer skulle uppstå. Det är alltid bra att ha med sig dryck i bilen om du skulle bli stående i bilkö i värmen.

Var nykter vid ratten, både i bil och båt.

Källa: Synbesiktningen.se