Annons

Nour är just nu TV-aktuell med humorprogrammet Parlamentet och i januari är det nypremiär för den egna föreställningen ”En komisk depression”. Där kommer Nour att blanda humor med allvar och berätta om hur det är att leva med ångest, depression och social fobi.

Nour har varit en del av den svenska humorscenen i över tio år och hon berättar att det var när hon medverkade i Melodifestivalen första gången och gjorde humorprogram i SVT som folk började känna igen henne på gatan. Sedan dess har det rullat på och tidigare i år blev Nour utsedd till ”årets kvinnliga komiker”.

– Jag har under perioder skämts för saker jag har gjort, men då har min mamma funnits där och sagt att jag inte ska skämmas och istället äga det jag har gjort. Hon har rest en jättelång väg just för att jag ska slippa skämmas, berättar Nour.

Föreläser om utanförskap

Utöver sin karriär som skådespelare och komiker föreläser Nour om hur det är att växa upp som invandrare och att tillhöra en underklass, samt vilken kostnad det har för samhället att låta människor leva i utanförskap.

Annons

Nour berättar att hon tidigare har pratat väldigt lite om hur det är att växa upp i underklass, men att hon nu förstår hur det har påverkat henne.

– Jag tror att jag skämdes för att jag har varit fattig och växt upp i ett invandrarområde. Nu har jag gjort en klassresa och blivit en offentlig person, men om man fortsätter att vara i utanförskap tills man blir vuxen kan man bli farlig för samhället och för sig själv, menar Nour.

”Kvinnor har en tendens att tävla med varandra”

Nour har också blivit en stark röst för feminismen i Sverige och berättar att feminism för henne handlar om jämställdhet och att erkänna att det finns en könsmaktsordning.

– Kvinnor har en tendens att tävla med varandra eftersom de vet att det bara finns en plats, men jag vet inga som tävlar så mycket mot mig som andra manliga komiker. Vi tävlar inte ens om samma jobb, men jag upplever att de känner sig mycket mer hotade än andra kvinnor, berättar Nour.

Nour får också frågan om vad hon har för råd att ge till unga tjejer och svarar att unga tjejer framförallt behöver känna att de duger som de är.

– Särskilt unga tjejer har en tendens att ta på sig skulden för saker som händer i världen. Men ibland kan jag tycka att det är så många tjejer som cyklar och äter vegetariskt och lever med så mycket skuld att de borde försöka att inte göra så mycket istället, säger Nour.