Annons

Efter en torr höst, vinter, vår och sommar fortsätter de låga grundvattennivåerna att sjunka i Jönköpings län. Allra värst är det på den östra sidan av E4. I Vetlanda och i Värnamo har kommunerna infört bevattningsförbud.

— Det finns en tumregel som säger att det skulle behövas ungefär dubbelt så mycket regn som normalt, för att nivåerna ska kunna återhämta sig. Så det är en allvarlig situation, säger Jonathan Nilsson, krisberedskapshandläggare vid länsstyrelsen, som berättar att vädret inte visar sig bli blötare än på ett tag.

Rekommendationer

Annons

Länsstyrelsen har tillsammans med kommunerna sett över möjligheten att införa rekommendationer av vattenanvändning i länet.

För att hjälpa till kan man med enkla saker vara med och göra skillnad. Om man skippar att bada badkar sparas 200 liter vatten. När man borstar tänderna i tre minuter sparas 36 liter vatten om man stänger av kranen under tiden. Man kan vattna trädgården med regnvatten och tvätta bilen i automattvätt.

Lägsta nivån

Jonathan Nilsson berättar att 1994 är ett år man brukar prata om som skräckexempel på när grundvattennivåerna var extremt låga. Nu är de ännu lägre.

— Nivåerna vi ser idag är de lägsta som vi har uppmätt så det här är en situation vi inte har upplevt innan. Med tanke på att vi aldrig sett detta tidigare vet vi inte vad som händer om de sjunker ytterligare, vilket det tyder på att göra. Vi försöker förbereda oss på hur vi bättre kan hushålla oss med vattnet. Dricksvattnet har ännu inte påverkats, säger Jonathan Nilsson.