Det blir ett kärleksfullt veckoslut i Jönköping. Nu är nämligen årets pridevecka invigd.

– Det flyter på bra, och det är härligt. Det är party länge ikväll, ända till 22. Och sen kommer en DJ och då blir det fest ännu längre, säger Peter Alsén som är ordförande i Jönköping Qom Ut.

Fokus på transsexualitet

På lördag är det prideparad, men det är bara en del av Jönköpings pridevecka. Tills dess kommer det hållas föreläsningar och en homohistorisk stadsvandring. Arrangemangen utgår från biblioteket i Jönköping.

Annons

– Som historiker tycker jag vandringen ska bli jättespännande. Sen har vi två föreläsningar som är inriktade på transsexualitet. Där finns det en okunskap. Bisexualitet och homosexualitet förstår folk, men transsexualiteten har vi uppfattat att folk har haft svårare att greppa. Så vi lägger lite fokus där.

Onsdagens invigning inleddes med teaterföreställningen Komma ut, därefter minglades det i baren innan regiondirektör Agneta Jansmyr och kommunalråd Ann-Marie Nilsson (C) invigningstalade.

"Hoppas vi blir 10 000"

När det på lördag är dags för parad, så arrangerar kafé Nyfiket en pridefrukost klockan 9. Runt 13:00 är det sedan samling vid Per Brahegymnasiets parkering innan paraden går iväg.

– Jag hoppas att vi kan bli 10 000 i år. Förra året var i 8 000 och vi har ökat med 2 000 varje år, säger en förväntansfull Peter Alsén.

Efter paraden är det scenframträdanden i Rådhusparken. Prideveckan avslutas sedermera på söndag, då arrangerar Kristine kyrka en regnbågsgudstjänst.