På söndag äntligen dags för Jönköping University Solar Team att börja tävla i Bridgestone World Solar Challenge. Med solbilen Solveig ska de köra 3000 km på bara solenergi.

JU Solar Team består av 25 studenter som under ett drygt år har tagit fram solbilen Solveig. Denna ska de köra med i världens största solbilstävling där utmaningen är att korsa Australien på endast solenergi. Tävlingen löper mellan Darwin i norr och Adelaide i söder, en sträcka på 3000 kilometer. Stora skolor som Stanford, MIT och Tokai Univeristy deltar.

De senaste tre veckorna har teamet befunnit sig i Darwin för att förbereda sig inför racet. På agendan har de haft uppackning och inventering av batteripack. De har gjort de sista justeringarna på bilen, varit på två sorters besiktningar och haft teamregistrering. Fix med följebilar, radiokommunikation, fotografering och inköp av diverse nödvändigheter är annat som har stått på schemat. De har också hunnit med krokodiler, kängurus och grillkvällar med de andra teamen i den fuktiga värmen.

Annons

Hur det går för JU-laget och Solveig kan du följa live här

För den som är nyfiken och vill veta mer om teamet, bilen och tävlingen, finns mer informat..

För den som är nyfiken och vill veta mer om teamet, bilen och tävlingen, finns mer information på Facebook, Instagram och deras hemsida (jusolarteam.com). Det går också att följa teamet live på hemsidan – Solveigs hastighet, teamets position i racet och hur mycket energi som finns kvar i batteriet, är några exempel på vad som går att läsa av. Håll dessutom utkik efter hashtagen #mooseisloose!