Annons

På fredagseftermiddagen tecknade Grennaskolan Riksinternat AB och Högskolan i Jönköping avtal om framtida samarbete. Avtalet innebär att högskolan från och med vårterminen 2016 kommer att hyra undervisningslokaler och rum för internatboende av Grennaskolan.
– Det är en glädjens dag för Grennaskolan. Det har funnits med i utredningen att vi ska öka samarbetet med högskolan, och nu har vi kommit till avtal, säger Lennart Fransson, ordförande i Grennaskolan Riksinternat AB.
– Vi har bra lärare och undervisningslokaler, men problemen är att vi har för få elever. Det här innebär en väldigt positiv utveckling för Grennaskolan och Gränna som ort. Annars hade flera elevhem stått tomma.

”Otroligt positivt”
Även från högskolehåll är tongångarna positiva.
– Det är jättepositivt på alla sätt och vis, vi är jätteglada att det slumpade sig så. Vi hade nämligen tankar på att starta förutbildningar, och det är otroligt positivt att det bara har tagit några månader att komma fram till avtal, säger rektor Anita Hansbo.
Enligt överenskommelsen ska elever som har tänkt studera på högskolan gå en förutbildning på Grennaskolan för att få bättre kunskaper i engelska. Grennaskolan ska ta emot 60 elever vårterminen 2016 och 90 elever höstterminen samma år.

Förlorar stadsbidrag
Det nytecknade avtalet sträcker sig över 2016, men ambitionen från båda håll är att samarbetet ska bli långsiktigt.
– Vi tar ett år i taget, men det vore positivt om vi kan få till en förlängning om detta faller väl ut, säger Lennart Fransson.
– Kontraktet gäller i ett år, men ambitionen är att det ska bli mer långsiktigt, instämmer Anita Hansbo.
Grennaskolan förlorar sitt stadsbidrag eftersom regeringen har beslutat om ändrade regler för landets tre riksinternat och skolan har varit nedläggningshotad. Till hösten tas inga nya förstaårselever in, bortsett från IB-programmet.