"Det är en liten, liten myra på mitt tak..."
Pontus Johansson går i andra klass på Attarpsskolan i Bankeryd. När Jnytt träffar honom sitter han koncentrerad inne i ett tält utanför kommundelsbiblioteket och läser boken Sira och taket.
Bredvid honom sitter Mess, en stor, svart kungspudel, och lyssnar tålmodigt och intresserat. Bankeryds bibliotek är först ut av biblioteken i landet att testa att arbeta med så kallade läshundar. Bakom initiativet står bibliotikarien Eva Töllner som dragit igång det annorlunda läsprojektet.


Magdalena Karlge jobbar ofta med Mess inom vården. Men nu jobbar han även med barn som lär sig läsa. "Det märks på bara några gånger att de växer i sitt sätt och i läsningen", säger Magdalena som håller i lästräningen.

Annons

"En hund lyssnar mycket mer"
- Det känns bättre för att läsa för en hund, det är roligare. Den lyssnar mycket mer, säger Pontus Johannson som under 20 minuter fått sitta i ett tält och läsa för Mess och hans matte Magdalena Karlge.
Hunden sitter koncentrerat och lyssnar och Pontus får klappa honom på huvudet. Snacka om någon som verkligen lyssnar!

Startade i USA
Läshundar finns i USA och har nu kommit till Sverige. Eva Töllner som både gillar hundar och läsning tror stenhårt på det här konceptet.
- Jag tycker det var kul att testa det här tillsammans med skolan, säger Eva som studerat projektet "Read" från USA som betyder "reading education assistance dogs". I USA finns totalt 2 000 läshundsteam som jobbar med att hjälpa personer som ska lära sig att läsa.
- Folk tycker förstås att det låter konstigt, men det är inte det. Hundar är våra närmsta vänner som följt oss i många tusen år. Vi har väldigt stor nytta av hundar, de är duktiga på att läsa av oss och så blir man glad av att klappa en hund. Oxytocin utsöndras i kroppen och man blir lugn och då går det lättare att läsa, förklarar Eva Töllner.

Hunden bryr sig inte heller om ifall en person läser fel eller stakar sig. Och eftersom hundar inte kan läsa känner många barn att de ju är jätteduktiga själva som faktiskt kan en del.

Sandra Jonathan läser för Mess. "Han kanske vill titta på bilderna också", säger hon och visar hunden.

Läsningen hålls i tält
Totalt har projektet vid Bankeryds bibliotek fått 150 000 kronor från Statens Kulturråd, länsbiblioteket i Jönköping och Kulturförvaltningen i Jönköping. För det tar man in hundförare med sina terapihundar som får träffa barn som Pontus Johansson och Sandra Jonathan som håller på med lästräning.
För att inte skapa problem för allergiker hålls lästräningen just nu i tält utanför biblioteket och alla barn som är med har fått godkänt för sina föräldrar att vara med.

Sandra Jonathan skiner som en sol när hon kommer ut från tältet där lästräningen pågår. Hon får ge Mess lite vatten efter att han lyssnat noga en lång stund.
- Det är nästan samma sak som att läsa för mamma, pappa eller fröken, säger Sandra som gillade Mess och att få läsa saga för en hund.


Eva Töllner, bibliotekarie på Bankeryds bibliotek och Ia Wallin, hundförare, tillsammans med hunden Gaston som är en flatcoated retriever.

Läs mer om projektet!