Kremering är en stigande trend samtidigt som allt fler ansöker om att få sprida askan utanför kyrkogårdar och begravningsplatser. Därför har Fenix begravningsbyrå i Jönköping ihop med en biolog tagit fram en ny metod som innebär att askan gravsätts med ett befintligt träd.

– I sociala medier sprids önskan att bli ett träd efter döden och det visas internationella varianter på detta som inte är tillåtet i Sverige. Det är även svårt att genomföra då det är svårt att få ett frö att växa i aska och på så sätt få det att växa upp som ett träd. Men vår metod är en variant på det, berättar Charlotte Runius, vd för Fenix begravningsbyrå.

Hon förklarar att metoden inte stör griftefriden då askan placeras så pass långt ner i marken i trädets rotsystem. Inte heller ska det skada trädet, berättar hon.

Annons

”Fin tanke”

– För vår del gillar vi tanken på att bli ett träd. Träd blir ofta väldigt gamla och generationer kan se det växa. Vi tycker att det är en fin tanke och därför har vi gått ut med den nya metoden på vår Facebook-sida. Vi har fått många fina kommentarer på detta, berättar Charlotte Runius.

Länsstyrelsen måste dock göra en prövning i varje enskilt fall för att konstatera att inte griftefriden störs.

Charlotte Runius tror att det ligger i tiden att ifrågasätta religiösa traditioner, vilket hon också sett en tydlig utveckling av de senaste åren. Inom såväl bröllop som dop finns i dag andra alternativ och nu kommer nya ritualer även när det gäller begravningar.

Enkelt och billigt

– Det här är en fråga som engagerar de lite äldre mer än de yngre. Men de äldre i dag är i större utsträckning ute på internet och googlar på hur begravningar görs utomlands och liknande. Vi har tidigare alltid varit traditionella och konservativa av oss när det gäller begravningar i Sverige, men det ser annorlunda ut i andra länder, berättar Charlotte Runius.

Hon förklarar att begravningsbyråns nya metod är enkel och billigare än en vanlig begravning. De har inte heller tagit patent på idén, även om det är en metod som de själva har tagit fram.

Fenix begravningsbyrå tror att metoden kan bli verklighet så snart någon ansöker om den och länsstyrelsen ger sitt godkännande.

År 2016 inträffade 3 243 dödsfall i Jönköpings län.

Majoriteten väljer att kremeras..

År 2016 inträffade 3 243 dödsfall i Jönköpings län.

Majoriteten väljer att kremeras och det är en stigande trend. Från år 1990 till 2016 har andelen kremerade i Jönköpings krematorier ökat med 40,27 procent.

Samtidigt ansöker allt fler om att få sprida askan utanför kyrkogårdar och begravningsplatser.

I Jönköpings upptagningsområde har från 2006-2016 antalet ansökningar om tillåtelse till askspridning utanför kyrkogårdar och begravningsplatser ökat med 84 procent och antalet beviljade sådana har ökat med 73 procent. Detta enligt Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund.

Den nytänkande metoden ska göra det lättare för anhöriga att sprida askan på valfri plats i naturen. Alternativ till konceptet att begravas under ett träd är exempelvis att begravas på en äng där man lekt som barn, i en park eller i ens egen trädgård.

Källa: Fenix begravningsbyrå