Annons

Bemannings- och rekryteringsbolaget Framtiden AB, med säte i Jönköping, har i dagarna lanserat ett spel i sin anställningsprocess.

Att använda sig av spelbaserad rekrytering är nytt i Sverige och innebär att deltagare utmanas i ett spel på sin dator, telefon eller surfplatta. Som sökande ska du ta dig genom olika nivåer och samla poäng. Under tiden mäts dina personliga egenskaper och styrkor.

"Förenklar processen"

Resultaten analyseras sedan och ger Framtidens rekryterare en grundlig personlighetsanalys som komplement i rekryteringsprocessen. Detta ökar sedan chanserna att matcha rätt kandidat till rätt jobb. I samband med att spelet avslutas får dessutom den arbetssökande analysen direkt i sin inbox.

– Traditionella personlighetstest innebär att du svarar på frågor i ett formulär i kombination med en personlig intervju. Vi förenklar processen och samtidigt gör vi upplevelsen av att söka jobb hos oss roligare. För att få reda på hur du funkar som person i olika situationer har vi därför tagit fram detta spelbaserade personlighetstest. Eftersom det är såväl roligt som utmanande tänker du inte ens på att du håller på att söka ett jobb. Gamification när det är som bäst, säger Emil Jungåker, vd på Framtiden, i ett pressmeddelande.

Annons

Fler ansökningar

Framtiden har anpassat och vidareutvecklat produkten tillsammans med IT-företaget Evry. Evry använder idag gamification i Norge. Det har resulterat i en ökning av antalet ansökningar, samt en ökning av antal kvinnor som sökte och fick en anställning inom IT-branschen.

– Mångfald är viktigt för innovation och vi ska vara innovativa, men vi har lätt för att rekrytera folk som är lika oss själva. Spelbaserad bedömning gör den subjektiva faktorn vid urvalet mindre. Snittet för antal kvinnor inom IT-branschen är 24 procent, men när det gäller nyexaminerade kandidater där vi använder spelteknologi är 40 procent av de nyanställda kvinnor, säger Trond Vinje, HR-koncerndirektör på Evry, i pressmeddelandet.