Annons

Den 1 december är Nordiska Brandvarnardagen, en dag för att påminna alla om att kontrollera sina brandskydd hemma. December är nämligen den månad då flest bränder inträffar i Sverige.

Var tionde invånare, elva procent, i Jönköpings län är dock inte säkra på hur man ska agera när det brinner – det visar en ny undersökning från Verisure i samarbete med Kantar Sifo.

I den nya rapporten ”Svenskarna och trygghet 2019” svarar 42 procent av föräldrarna i Jönköpings län att de inte tror att deras barn vet vad de ska göra om det börjar brinna i hemmet.

Nästan lika många, 39 procent, säger att de inte har pratat med sina barn hur de ska agera om det börjar brinna. Det är en betydlig skillnad jämfört med till exempel gotlänningar som pratar mest brand med sina barn i Sverige. Bland dem är det bara 16 procent som inte tagit upp ämnet.

Annons

– Vår undersökning visar tydligt att föräldrar måste bli bättre på att prata om brand med sina barn. Ett tips är att ha brandövningar hemma, precis som vi har på skolan och på arbetsplatsen. Gå igenom utrymningsvägar, brandskydd och hur man larmar om det börjar brinna i hemmet tillsammans med barnen, säger Fredrik Ringborg, trygghetsexpert Verisure, i ett pressmeddelande.


Foto: Gorm Kallestad

Osäkerhet om det börjar brinna

Rapporten visar även bristande kunskap bland vuxna om vad man ska göra om det börjar brinna. Mer än var femte invånare i Jönköpings län oroar sig för att det ska börja brinna hemma, och var tionde är inte säker på hur man ska agera vid brand.

– Varje år inträffar omkring 25 000 bostadsbränder i Sverige där ett hundratal personer omkommer – olyckor som i vissa fall skulle kunna undvikas med förebyggande åtgärder. Alla ska känna sig trygga i hur de ska agera om olyckan är framme, säger Fredrik Ringborg.

Slarvar med brandsäkerhetsåtgärder

Nästa alla, 89 procent, av boende i Jönköpings län uppger att de laddat sin mobil eller surfplatta medan de sovit. Detta är en allt vanligare orsak till brand, enligt Brandskyddsföreningen.

Nästan var fjärde person har även glömt att släcka levande ljus och mer än var tionde har glömt spisplattor på när de lämnat hemmet eller rummet.

Fredriks brandtips

• Håll levande ljus under uppsikt och undvik placering nära gardiner.

• Dra ut jacke..

Fredriks brandtips

• Håll levande ljus under uppsikt och undvik placering nära gardiner.

• Dra ut jacket till julgransbelysningen när du lämnar hemmet eller går och lägger dig.

• Se till att du har brandvarnare som fungerar. Helst brandlarm som är uppkopplade mot larmcentral.

• Se till att du är förberedd om något skulle inträffa. Prata igenom hur ni skulle ta er ut, var ni skulle samlas och vem som gör vad.