Annons

Att riva den yngre, tillbyggda delen på g-huset, är en förutsättning för att det nya höghushotellet ska kunna byggas. En del av hotellet ska docka in mot det som blir kvar av g-byggnaden.

- Det är den yngre delen som rivs och det är det som görs först. Sen ska arkeologer och sanerare dit i maj, vi vet inte exakt när men målsättningen är i maj. Sen hoppas vi att vi kan börja provpåla under sommaren, säger Fredrik Löf, projektledare på Skanska, till Jnytt.

En provpålning innebär att det testas hur marken påverkas och utifrån det väljs rätt pålningsmetod.

- Efter sommaren, i augusti/september kan vi säkert komma igång med pålningen. Om det inte är något exceptionellt som dyker upp under arkeologernas arbete, det kan påverka tidsplanen.

Rivning, arkeologi och sanering först

Som brukligt vid byggnationer kommer det arrangeras ett så kallat första spadtag. Det kommer med största sannolikhet bli någon gång efter byggnadsarbetarnas semester.

Annons

- Vi har inte spikat något datum än, men det blir i samband med att byggnadsarbetarna kommer igång. Vi klarar av rivning, arkeologi och sanering först. När det är gjort kan vi sätta igång med byggjobben och då kan det vara aktuellt med ett första spadtag.

Byggets andra intressenter, Choice och Jönköpings kommun, kommer också vara med vid spadtaget.

- Alla har en ambition att det blir en bra plats, och att det ska bli en mer levande del av stan som knyter ihop väst med Tändsticksområdet, avslutar Fredrik Löf.