Annons

Feministiskt Initiativ, FI, kommer att vara valbara i Jönköpings kommun när det är dags för val i september nästa år. Det beslutades i samband med valmötet som FI hade under gårdagen.

Och det är ett historiskt beslut för FI som aldrig tidigare har ställt upp i val til kommunfullmäktige i Jönköpings kommun.

– Det blev ett positivt beslut, vi tycker att Feministiskt Initiativ behövs i Jönköpings kommun, säger Ewelina Axell, ordförande för FI i Jönköping till Jnytt.

Varför då?

– Vi tycker att vi ska ha en mer rosa och grön stad, vi tillför feministisk och antirasistisk kultur i Jönköping.

FI har i dagsläget omkring 40 medlemmar i kommunen.

Ewelina Axell berättar för Jnytt att partiet i januari kommer bjuda in medlemmar och andra intresserade till workshops där man mer kommer att titta på och diskutera vilka frågor man ska driva i valet.

Annons

– Det som kommer hända nu är att vi fortsätter att utveckla vår kommunpolitik. Vi har en politik inom alla olika områden, det handlar inte bara om jämställdhetspolitik, säger Axell.

Till valet 2014, då FI inte var organiserade för kommunval, fick partiet 1,9 procent av rösterna i Jönköpings kommun. I länet var siffran 1,4 procent och i landet 3,1 procent.

1. Att jämställdhet och jämlikhet råder.

2. Att alla kommuninvånare får sina mänskl..

1. Att jämställdhet och jämlikhet råder.

2. Att alla kommuninvånare får sina mänskliga rättigheter uppfyllda.

3. Frihet från diskriminering. Ingen människa ska begränsas på grund av faktorer såsom könstillhörighet, funktion, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexualitet eller ålder.

4. Solidaritet. Alla människor måste kunna känna sig trygga och säkra i och utanför hemmen, både ensam och bland andra.

5. En intersektionell analys bland medlemmar i den egna rörelsen, samt ska verka för detsamma inom all kommunal verksamhet.

6. Att all kommunal verksamhet granskar sig självt normkritiskt, och belyser normer kring kön, könsidentitet, etnicitet, religion eller annan trosuppfattning, funktionalitet, sexuell läggning och ålder.

Framöver kommer vi arbeta vidare med att utveckla vår kommunpolitik och alla är välkomna att delta i den processen. Nu börjar också valberedningens arbete med att ta fram förslag till valkonferensen i mars där vi väljer de som ska stå på listan till kommunfullmäktige.