Annons

2017 förde han upp Dalkurd i allsvenskan för att sedan lämna föreningen efter stor turbulens och mycket skriverier i media.

2018 var tänkt att bli ett sabbatsår. Men på sensommaren valde han att tacka ja när frågan dök upp. Andreas Brännström blev J-Södras tredje tränare på bara några månader och göra sitt bästa för att rädda en misslyckad säsong.

Varför valde du att tacka ja?

– Dels var det tajmingen att jag kände att det var dags att jobba igen. Jag fastnade för att det fanns en bra insikt och en bra verksamhetsbild, det fanns inget drömscenario utan det var mer att här är vi nu. Det var en bra start.

Kände du att du kunde sätta din egen prägel i höstas?

Annons

– Det var en analys av nuvarande läge och vad vi kunde göra nu. Det var ett läge där många spelare varit skadade en längre period. Det var mycket nästa match som gällde. Vi hade många gula kort på backspelarna, jag tror att vi använde sju mittbackar på mina fem första matcher.

Hur ska ni se till att detta inte upprepas?

– Vi ska spela på ett lite annorlunda sätt när vi spelar upp bollen. Vi gjorde procentuellt mycket mål via kanterna i höstas, och nu ska vi försöka komma åt mer centrala ytor och ha mer anfallsspel.

– Vi behöver bli aggressivare och snabbare för att vinna bollen högre upp i planen. Sedan finns det olika idéer. Jag hoppas att vi kan hitta ett mer varierat anfallsspel där vi kan använda en större del av planen. Jag jobbar med spelvändningar, och det är en tuff sak eftersom det tidigare spelet är djupt implementerat.

Live-published photos and videos via Shootitlive

"Vara spelande förening"

Känner du att du går emot J-Södras DNA?

– Jag tror att det finns en uttalad vilja att vara en spelande förening där man bygger bakifrån. Det finns många sätt att göra mål på. Vi gjorde noll kontringsmål under hösten, och det finns ganska många områden att ta av. Man får jobba hårt om man bara kan göra mål på ett sätt.

Hur vill du spela?

– Jag vill ha ett mindre täckande och mer pressande lag. Det måste vi göra bra, annars tappar vi boll bak i planen. I höstas började vi många anfall i egen backlinje, och då är det långt till målet. Nu vill vi vara ett aggressivare lag.

Hur resonerar du kring backlinjen. Vill du spela med tre- eller fyrbackslinje?

– Både och. I höstas spelade vi med fembackslinje, och där vill jag inte vara. Vi kan spela med tre backar som blir fyra. Generellt gäller det att ha många spelare centralt eftersom man kan styra matchen bättre därifrån. Äger man mittcirkeln kan man styra matcherna. Ofta är det trängre där, och det blir svårare av den anledningen.

Det är början av februari. Känner du att ni ligger i fas med där ni vill vara?

– Vi är inte där jag vill vara än, men som tränare är man aldrig nöjd. Man får ta hänsyn till var vi har varit tidigare. Vi kommer från ett år där många spelare var skadade. Förra året var det en trasig trupp, och därför gäller det att få med alla, och just nu är i princip alla friska och med.

Andreas Brännström ger instruktioner på försäsongslägret i Peralada.
Foto: Peter Gustafsson

Sätter trupperna sent

Ja, på försäsongslägret i Perelada har i stort sett samtliga spelare tränat för fullt. Anton Cajtoft, som kämpat sig tillbaka från sin andra svåra knäskada, har deltagit i de flesta övningarna och lårskadade Jetmir Haliti beräknas snart vara tillbaka i full träning.

Andreas Brännström har ett förflutet i klubbar som AFC United och Dalkurd, som av tradition sätter sina trupper väldigt tätt inpå säsongen. Därför är han inte van vid att ha så här många spelare till förfogande vid den här tiden på året.

– Det här är en oas av lugn. I Dalkurd kunde man inte åka på läger vid den här tiden eftersom det inte fanns tillräckligt många spelare i truppen. Det finns både för- och nackdelar med de olika sätten att jobba. I Dalkurd var det naturligt eftersom de alltid hade gjort så.

Vad föredrar du?

– Om man tittar på min bakgrund har jag nästan bara varit i röriga klubbar. Det har triggat mig och det har också varit ett aktivt val. Nu har jag kommit till en klubb med ordning. Det finns folk runt omkring mig som fixar med allt, och jag kände vad gör jag här…?

"Bli en allsvensk förening"

I fjol budgeterade J-Södra med en femteplats i superettan, men klubben var aldrig nära att nå målet.

– För att vara lite ödmjuk går det att konstatera att det bara är några månader sedan vi var ett bottenlag. Man får akta sig för att tro att något bara löser sig. Det finns en revanschlusta och det är en ny säsong, men det hjälper inte. Om det inte blir bättre är vi fortfarande ett bottenlag.

Vad jobbar du efter för mål långsiktigt?

– Vi ska bli en allsvensk förening igen. Då är det oundvikligt att det blir någon form av rotation i truppen. Det är vanligtvis få spelare som är i klubben längre än tre år. På det sätt är Jönköping unikt, många har varit här länge och man är otroligt homogent som lag.

– De är präglade av en stark tro på något som har gett framgång. Om man till exempel tar hit en spelare från division 2 är den bara glad att vara här, men de här killarna har andra krav. Det är lätt att ta saker för givet om man varit här länge och det är lätt att det blir vardag. Men det finns fortfarande en liten nytändning, man har hittat en gemensam väg. De är en del av J-Södras varumärke.

JnyttTV: Andreas Brännström summerar försäsongslägret i Peralada.

Läs även: