Annons

Annons

Polisen fortsätter arbeta aktivt mot rattfylleri. Tidigare har man fokuserat på att göra så många utandningsprov som möjligt, i dag letar man istället aktivt efter rattfyllerister för att stoppa dem, förhindra att en olycka sker och erbjuda vård. Detta är ett mer kvalitativt sätt att motverka rattfylleriet.
De allra flesta förare i Sverige är nyktra, men ändå kräver alkohol och narkotika i trafiken årligen alltför många liv och skador. Totalt dör cirka 80 personer varje år i en alkohol- eller drogrelaterad trafikolycka (2014 var antalet 75 omkomna).

”Gemensamt ansvar”
– Många av de som kör berusade har alkoholproblem och behöver vård, här spelar polisen en avgörande roll genom att erbjuda kontakt med vården. Sen måste attityden till alkohol och bilkörning fortsätta stärkas – det är aldrig ok att sätta sig bakom ratten efter några glas vin eller dagen efter. Här har vi alla ett gemensamt ansvar tillsammans med bland andra skola, föräldrar, polis och socialtjänst, säger Eleonor Franklin, projektledare vid NTF Jönköpings län, i ett pressmeddelande.
Metoderna att stoppa rattfylleri, förutom polisens arbete, är tekniska system som alkolås, vård till missbrukare, information till ungdomar och föräldrar och ett generellt arbete som stärker normen att alkohol och trafik aldrig hör ihop. NTF fortsätter att arbeta genom skolan, för att få fler lärare att lyfta problematiken i högstadier och gymnasieskolor.

Viktigt med samverkan
Samverkan mellan polisen och andra aktörer är viktig, men även tips från allmänheten. Polisens arbete bygger idag på lokala förutsättningar och tips, allt för att hitta rattfylleristen innan det sker en olycka. När det dolda missbruket synliggörs, kan även hjälp ges till många barn som far illa – ett arbete som även det är prioriterat inom polisen.
– Med de resurser som finns fortsätter polisen att arbeta aktivt mot rattfylleri. Vi arbetar utifrån lokala förutsättningar och att vara där problemen finns, som till exempel tidiga morgnar vid idrottsanläggningar, utanför Systembolag eller utifrån olika tips, säger Christer Sandberg, trafikpolis i Jönköping, i pressmeddelandet.

NTF