Annons

Musikalen utspelar sig i Tsarryssland runt 1905. Om man följer det linjära tidsspektrumet kan man tro att musikalen utspelar sig i en svunnen tid; men faktum är att många de teman man kan hitta i föreställningen är mer aktuella än någonsin tidigare.

– Vi lever tyvärr i en värld där många människor är på flykt och det är något som föreställningen behandlar. Samtidigt tar den upp många andra, lite mer positiva, teman. Kärleken, både mellan yngre och äldre, är ett exempel, berättar regissören Staffan Aspegren.

Blandad erfarenhet bland ensemblen

Annons

Runt 30 skådespelare medverkar på scen. Bland namnen i ensemblen hittar man både erfarna rävar och nya talanger. Det är också ett antal amatörer som medverkar. Regissören Staffan Aspegren tycker att det passar musikalen väldigt bra att ha med amatörer.

– De bidrar med något annorlunda och eget på scen. Trots musikalen är en klassiker så är man inte rädd för att sätta sin egen prägel på den – snarare tvärtom. Materialet är otroligt välskrivet, vilket leder till att man har ett stort förtroende för det, säger Staffan Aspegren.

Judisk humor

Lenny Bruce, Groucho Marx, Woody Allen, Jerry Seinfeld och Larry David – listan på judiska komiker kan göras lång. Den judiska humorn är väldigt speciell och omtyckt. Karaktärerna i Spelman på taket är judiska och humorn har också en central roll i musikalen.

– Jag har inte jobbat så mycket med judisk humor tidigare så det ska bli roligt. Den judiska humorn är inget svenskt från början men vi har anammat den. Personer som till exempel Lenny Bruce var stora när jag var yngre och då lärde man sig att uppskatta den. Vi i Sverige har alltid fått en stor dos av den judiska humorn genom radio, tv och film, avslutar Staffan Aspegren.

JnyttTV. I videoklippet ovan till höger ges ett smakprov från musikalen.