På julskyltningen i Jönköping hade en ny butik premiär på Barnarpsgatan. Sam-hjälps Änglabutik slog upp sina portar och kommer tills vidare ha öppet tisdagar, torsdagar och lördagar.

- Sam-hjälp har funnits i 27 år med kontor och secondhandbutik på Ekhagen. Här marknadsför vi butiken som Änglabutiken och det har dubbla meningar. Dels är det precis lagom till jul, och vi har lite änglatema som en liten motkraft till allt annat. Sen ser vi också att de som ger något, handlar och bidrar med material gör änglalika insatser. Alla som kommer hit är goa änglar, säger Marianne Sandqvist som är anställd på Sam-hjälp.

"Gåvor betyder oerhört mycket"

Förutom att driva secondhandbutiker skickar Sam-hjälp även hjälppaket till Östeuropa. Under julhandeln kan kunderna också köpa in sig på gåvopaket.

- De första dagarna har det varit jättebra ruljans. Vi försöker skicka med broschyrer och bjuda in till vår andra secondhandbutik. Nu säljer vi även gåvobevis, vi skickar ett paket till Östeuropa och ger man 200 kronor är man med och ger, säger Sandqvist och fortsätter:

Annons

- Det betyder oerhört mycket för familjerna där. Det kan förändra en hel familjs jul.

Marianne Sandqvist var med och drog igång Sam-hjälpverksamheten för 27 år sedan. Hon berättar att det var givet att ta chansen som dök upp med en butik på Väster.

- Jag tänkte, wow, vilket läge. Det blir jätteroligt med Secondhand, men också ett bra läge för oss att presentera oss och vårat hjälparbete. Vi är många som är engagerade och detta var en kanonbra idé, den var för bra för att säga nej.

Personalen i Änglabutiken menar att alla som kommer in är änglar.
Foto: Erik Boström


Foto: Erik Boström


Foto: Erik Boström