Annons

Hela människans mål är att hjälpa utsatta människor i så stor omfattning som möjligt.

Fakta: Hela människan

Startade för 40 år sedan för att hjälpa till vid drogrelaterade problem. Idag är verksamheten..

Fakta: Hela människan

Startade för 40 år sedan för att hjälpa till vid drogrelaterade problem. Idag är verksamheten utökad till att även bistå med boende och ekonomisk hjälp. Samtliga kyrkor i Jönköping är Hela människans uppdragsgivare. Det viktigaste för organisationen att se till människors dagliga behov.

— På en mätt mage vilar ett glatt ansikte, därför är det viktigt att se till att ingen behöver gå runt hungrig. Vi vill även skapa en sysselsättning för de som idag står långt utanför Arbetsförmedlingen. Dessutom känns det viktigt att göra en miljöinsats när det slängs alldeles för mycket mat idag. Vi fick därmed en idé om att öppna en matbank, som så småningom om ska utvecklas till en riktigt billig butik, förklarar Gunnar Dahlqvist som är verksamhetsansvarig för projektet.

Tar emot mat som annars skulle ha slängts

Nu håller idén på att bli en verklighet. Grossister, producenter och livsmedelsaktörer har börjat skänka mat – som närmar sig bäst-före-datum eller blivit felproducerade – till ett lager som byggs upp på Österängen.

Annons

— Tre dagar innan exempelvis brödpåsars datum gått ut tenderar vi att få dem ifrån butiker, men vi tar även emot produkter som annars skulle ha slängs på grund av att det är något fel på förpackningen eller tio procent av varorna. Detta inkluderar dock inte fryst kött, eftersom det är klurigt att transportera utan att förstöra, eller färdigmat från restauranger, tillägger Dahlqvist.

Riktar in sig på de fattigaste

Nästa år är det först och främst lagerverksamheten som står i centrum. Då får ett antal mottagarorganisationer komma och hämta mat, för att sedan fördela den vidare till de människor som behöver hjälp för att klara sig.

— Efter att tillräckligt många relationer etablerats med såväl sponsorer som gåvogivare och näringslivsmänniskor, som kan bidra med allt ifrån kunskap och idéer till varor och pengar, kan vi starta processen. Efter sommaren ska vi sedan öppna en jättefin butik, där vem som helst kan handla. Priserna där kommer att vara ungefär hälften så dyra som i andra mataffärer, beskriver Dahlqvist.

"Alla vinner på detta"

De som anser att de verkligen är i behov av hjälp, för att ha råd att äta sig mätta, kan bli medlemmar hos den nya butiken. Efter att ha prövats utifrån ekonomiska och sociala kriterier behöver de endast betala 30 procent av de redan nedrabatterade priserna, men på villkoret att de inte handlar över cirka 200 kronor i veckan.

— Detta innebär att en brödlimpa, som kostar 20 kronor i en vanlig affär men säljs för en tia här, kan köpas för cirka tre kronor av medlemmar. Dels tvingas ingen stjäla för att hålla sin familj och sig själv mätta, vilket höjer folks självförtroenden. Dels skapar vi nya jobb. Dessutom går pengarna du betalar med till vår hjälpverksamhet, så att du bidrar till att hjälpa andra som har det svårt. Slutligen minskar svinnet – vilket ger oss ett bättre jordklot att leva på. Alla vinner på detta, avslutar han.

Mat