Annons

Stölder av hästsadlar beskrivs som ett stort problem. I höstas råkade Karolina Malmlöv själv ut för det när hennes föräldrars hästgård blev utsatt för inbrott. Totalt stals sadlar för hundratusentals kronor, men idén om sadelregistrering för att motverka stölderna kom tidigare än så och i veckan lanseras hennes tjänst Sellamigo.

- Min idé föddes för ett år sedan ungefär. Tidigare har jag jobbat med att sälja sadlar och jag mötte kunder hela tiden som blivit av med sadlar och det är ett stort problem helt enkelt. Idén slog mig att det borde finnas ett register för att se ägare, vilken typ av sadel det är och så vidare. Jag pratade och bollade tankar med olika människor och fick positiv respons, säger Malmöv till Jnytt.

"De sa: vi gör det tillsammans"

Hon tog kontakt med Almi som gillade idén och tog ut henne till deras innovationsråd. Hon fick så småningom bidrag för att utveckla idén och hittade ett företag i Linköping som kunde hjälpa till med tekniken.

Annons

- De kunde bygga en prototyp och jag åkte dit för att presentera idén. De tyckte den var så bra att de sa "vi gör det tillsammans". Så jag fick en programmerare till mitt förfogande och han tog fram tjänsten.

- Sedan dess har det utvecklats jättemycket. Från början gick vi mot privatpersoner men nu vänder vi oss även mot sadeltillverkare och återförsäljare. Tillverkare kan registrera sina sadlar direkt även om de är nya, återförsäljare kan registrera och sälja vidare. Det går att följa sadeln hela tiden och det samlar info i alla delar av världen, fortsätter hon.

Ni övervakar sadlar?

- Ja, precis. Fokus nummer ett är att minska stölder och vi har insett att det blir andra fördelar när vi samlar informationen. Precis som transportstyrelsen har om bilar, även om vår sida är enklare än deras, säger Malmlöv och skrattar.

Det är sadlarnas unika serienummer som behövs, det skrivs in i sökfältet och är det registrerat i tjänsten kan sökaren se om sadeln är anmäld som stulen eller ej.

- Det är klart det kommer vara en inkörningsperiod och tjuvar kommer fortsätta stjäla sadlar. Men förhoppningsvis ska tjuvarna upptäcka att det blir svårare att sälja vidare när de är markerade som stulna. Och det ska göra att det inte är lika attraktivt att stjäla.

Funktionen ska finnas i hela världen

Försäkringsbolag och sadeltillverkare har redan gett klartecken, de vill vara med. Funktionen ska finnas i hela världen, annars försvinner funktionen som Klara Malmlöv själv uttrycker det.

- I veckan var jag i Tyskland och träffade ett tiotal olika sadelmärken. Vi lanserar i hela världen och öppnar upp för sadelägare att registrera både nya och befintliga sadlar i systemet. Det kommer vara kostnadsfritt i två veckor och därefter kosta hundra kronor att registrera.

- Jag är från branschen och tror det kommer kännas trovärdigt. Det handlar inte om något företag utifrån, jag känner hästmänniskor och vet hur de tänker och vill ha det. Jag har jobbat med sadlar länge.

I framtiden är tanken att så fort en användare anmäler en sadel stulen ska försäkringsbolag meddelas om de är anslutna, och de kan då börja sin handläggning direkt. Det krävs dock inget inlogg för att se om en sadel är stulen.

- Det enda som krävs är serienumret. En stulen sadel är stöldmarkerad i hela världen, men du måste veta serienumret på den sadel du vill köpa. Detta så du inte ska kunna chansa på olika sadlar.

"Det roligaste jag gjort"

Arbetet med tjänsten har intensifierats under hösten. När den nu lanseras säger Karolina Malmlöv att nervositeten har bytts mot en mer förväntansfull känsla.

- Klart jag har varit jättenervös från början när jag träffade tillverkare och återförsäljare, men nu får det bära eller brista. Detta är det roligaste jag någonsin gjort, säger hon och avslutar med att berätta hur idén även kan spridas till andra områden.

- Detta är bara i början. Just nu gör jag detta på heltid, jag gör inget annat. Jag kan se hur det sprids till andra områden, till exempel för båtmotorer.

Via en söktjänst online ska du kunna se om en sadel är anmäld som stulen eller inte.
Foto: Erik Boström

Karolina Malmlöv har under ett års tid jobbat med idén - nu lanseras tjänsten Sellamigo.
Foto: Erik Boström