Namn: Ella Fronczak
Ålder: 54 år
Bor: I Linköping men flyttar till Jönköping i vår.
Kommer från: Är ursprungligen från Polen men har bott i Sverige i 30 år.
Familj: Fyra vuxna barn
Aktuell: Som ny kulturchef vid Jönköpings kommun. Jobbar idag som kultur- och fritidschef vid Åtvidabergs kommun.
Utbildning: Utbildad informatör/kommunikatör. Har länge jobbat som bibliotikarie.
På fritiden: Sportar och gillar kultur. Simmar, åker längdskidor, går på teater och lyssnar på musik.
Favoritmusik: Just nu Mando Diao och klassiskt.

Ella Fronczak, 54 år från Östergötland är ny kulturchef i Jönköpings kommun. Under onsdagen presenterades hon av en stolt Anna Mårtensson, kommunalråd och ansvarig för kulturfrågor.
– Jag är så stolt så jag nästan inte kunnat hålla igen. Det är fantastiskt att ha en sådan här kandidat till vår kulturchefstjänst, säger Anna Mårtensson.

Kommer från Polen
Just nu jobbar Ella som kultur- och fritidschef i Ådvidabergs kommun i Östergötland. Hon har man och fyra barn, är före detta tävlingssimmerska i landslaget, älskar både kultur och sport och är målmedveten och resultatinriktad. Hon kommer från Polen men har bott i Sverige i 30 år.
– Det känns nästan som julafton, säger en sprudlande glad Anna Mårtensson och fortsätter att berätta om rekryteringen.
– Ganska snart framstod Ella som den mest intressanta kandidaten och det finns en enorm enighet bakom henne, säger Anna och berättar att alla grupper som jobbat med rekryteringen tyckt att det är Ella som ska ha jobbet.
Och att det finns en enighet kring den nya chefen tycker hon känns viktigt när kulturen ska utvecklas i kommunen.

Vill sätta kulturen på kartan
Ella är glad att hon fått den nya tjänsten och kommer att tillträda i april. Tanken är också att hon och hennes man kommer att flytta till Jönköping, barnen är vuxna och följer därför inte med.
– Jag är väldigt glad att jag blivit tillfrågad om den här tjänsten. Jönköping känns jättespännande, säger Ella Fronczak som nu vill sätta Jönköping på kartan och få kulturen att blomma upp.

Ella Fronczak vill styra upp kulturen i Jönköping.

Den nya kulturchefen berättar att hon både är idrottare och kulturmänniska. Privat vill hon inte att det ena ska ta större utrymme än det andra.
– Jag tycker det är viktigt att utveckla både huvudet, kroppen och alla sinnen, resonerar hon.
Hon tycker att Jönköping är intressant på flera sätt.
– Det är en ung kommun som utvecklats snabbt. Jag tror man kan göra väldigt mycket här. Kulturfrågor verkar inte stå högst på agendan här och jag tycker kulturfrågorna ska ha högre status. Det är viktigt med idrott och sport, det är ju en slags kultur det också, men kulturen måste lära sig av idrottssidan och synas bättre. De har så mycket att berätta och det är så många människor som sysslar med olika kreativa näringar.

Tror visst att det finns kulturpengar
När Ella får frågan hur hon vågar hoppa på ett sådan här jobb när hennes företrädare inte orkade med att jobba i en kommun som inte satsar på kultur, svarar hon snabbt.
– Han kanske inte var idrottare från början.
Anna Mårtensson skrattar gott.

Men det behövs väl ändå pengar till kulturen?
– Det är inte en fråga om pengar. Man måste först visa vad pengarna ska gå till och vad man ska utveckla. Man kan inte bara begära pengar och sedan säga att "jag gör någonting för jag har pengar". Man får visa vad som behöver utvecklas och då finns det säkert pengar. Pengar finns, vi betalar ju skatt allihopa.Det beror på vad man tycker att man ska satsa på.

Ella tycker inte att den levande kulturen syns i Jönköping och det vill hon ändra på.
– Man måste ha många olika kulturgrupper. Det syns inte att det finns så många ungdomar här. Vad gör de? Alla kan inte spela hockey.