Annons

Efter uppehåll i december och första veckan i januari är nu Jönköpings Södra IF igång med träningen igen. Efter en måndag som gick ut på att komma igång och en tisdag med obligatoriska hjärttester så var det på onsdagen dags för åtminstone lite taktisk träning och ett startskott för det J-Södra Andreas Brännström nu vill skapa.

– Det var inte mycket taktik idag heller, någon liten grej bara. Mer att komma hit och slå sina 250 passningar och gå härifrån lika frisk som du var när du kom, sen stegrar vi det lite imorgon för att på fredag köra som vanligt. Då ska vi kolla lite på hur vi pressar för att se ut som vi vill, säger Brännström efter träningen, och konstaterar att det är kul att vara igång.

– Det är lite skillnad mot när jag kom hit. Att rädda poäng och sticka till Hudiksvall direkt. Nu kan vi tänka över vad vi ska göra på längre sikt och det känns bra.

Annons

Och vad ska ni göra på längre sikt?

– Nu blir det en lång intervju, säger Brännström skämtsamt och fortsätter:

– Vi ska inte göra om J-Södra helt, det har varit ett passningsbaserat lag där nyckelordet kanske har varit kontroll. Nu är väl tanken att vi ska bli mer av en blandning mellan kontroll och attack, kanske att bli ett lite rappare lag.

Den första detaljen Brännström och J-Södra ska kika på är att de vill komma upp högre i banan och sätta en lite aggressivare press när de tappar boll.

– Det låter kanske defensivt, men det handlar också om att kunna vinna den i rätt läge. GAIS hemma gjorde vi det ganska bra och då får man med sig en offensiv och kan börja anfallen högre upp helt enkelt. Det är väl en sak vi ska trycka lite på.

"Alla är verkligen med"

På onsdagen saknades Daryl Smylie på grund av sjukdom och Ahmad Gero på grund av landslagsuppdrag med Nigerias U20-landslag. Anton Liljenbäck satt på läktaren och tittade på. I övrigt var samtliga spelare med för fullt.

– Alla är verkligen med, och det var en tanke med att vi körde i november. En del kör vila november och träning i december, men vi vände på det för att få koll på varenda liten grej. Än så länge faller det väl ut.

Vad betyder det att ha alla tillgängliga?

– Det är jättebra av bekvämlighetsskäl för mig, det är lättare att planera. Sen blir det ett annat go, alla ser att alla är med och känner sig friska. Vi hade tänkt ha lugna pass i början, men vi fick nästan bromsa spelarna lite.

J-Södra har hittills plockat in fyra nya spelare. Philip Wiström, Jetmir Haliti, Enock Kwakwa och Fabio Gama. Samtliga var såklart på plats.

– I Philip får vi en vänsterfotad mittback, vi fick en skada (Anton Liljenbäck) där innan jag kom på den vi hade. Philip har också en väldigt bra fot och inte bara att han är vänsterfotad, han är bra både på längre och korta passningar. På de andra får vi lite mindre spelare med kvicka fötter, vi byter lite profil på truppen genom det. Vi har haft lite andra typer och de nya är ganska skickliga en mot en och generellt med en bra förstatouch.

Noterbart är att tre av fyra nyförvärv är vänsterfotade.

– Så är det. Det är ett litet extra plus att de var det, sen var det inte en tanke att bara ta in vänsterfotade. Men gärna någon.