Annons

Bara i Jönköpings län har cirka 21 600 personer begärt avdrag hittills i år. Det skapar nya jobb i hemservicebranschen, där 3 av 4 företag uppger att de kommer nyanställa till följd av höjningen av rut-avdraget.

Rut-avdraget ökar med 16 procent jämfört med samma månad förra året sett till kronor som utbetalats. Det visar nya siffror från Skatteverket. Den 1 juli höjdes taket för rut-avdraget från 25 000 till 50 000 kronor. Det ökade intresset märks både i statistiken och hos företagen.

Många förfrågningar

I Jönköpings län har cirka 21 600 personer använt sig av rut-avdraget under årets första sju månader. Under hela 2018 använde sig 28 800 boende i Jönköpings län av avdraget.

Totalt har boende i Jönköpings län begärt avdrag för nästan 71 miljoner kronor hittills i år. För helåret 2018 var siffran nästan 114 miljoner kronor.

Annons

̶ Vi har alltid ganska många förfrågningar den här tiden på året, vilket är positivt. Jag tror att vi kommer behöva nyanställa, säger Åsa Storm, vd på Stormtrivs i Jönköping i ett pressmeddelande.

Nästan 3 av 4 medlemsföretag hos Almega Hemserviceföretagen (74,5 procent), säger att de kommer nyanställa till följd av höjningen. Det visar en enkätundersökning som Almega Hemserviceföretagen gjort bland sina medlemsföretag.

̶ Att rut-avdraget utökas innebär att fler får jobb. Branschen är en integrationsmotor med 57 procent utrikes födda. Många är kvinnor med en svag anknytning till arbetsmarknaden, säger Pernilla Enebrink, näringspolitisk expert på Almega Hemserviceföretagen.

Fakta om Rutavdraget

“Rut” står för rengöring, underhåll och tvätt.

Du får ett skatteavdrag på 50 pr..

Fakta om Rutavdraget

“Rut” står för rengöring, underhåll och tvätt.

Du får ett skatteavdrag på 50 procent av arbetskostnaden för den hushållsnära tjänsten.

Du som köper ruttjänster ansöker inte om avdraget, utan Skatteverket betalar direkt till den som utför arbetet.

Rot- och rutavdraget räknas ihop och är sammanlagt 50 000 kronor per person och år.

Om du kan ta del av avdraget eller inte beror på hur mycket skatt du har betalat in under året och vilka andra avdrag du har gjort.

Rut-sektorn sysselsatte cirka 34 000 personer under 2018, vilket är en ökning med 9 procentenheter sedan 2017.

Nästan 1 miljon svenskar använde rutavdraget under 2018.