Vid en pressträff på onsdagen berättade de avhoppade moderaterna i Jönköpings kommun – Anders Jörgensson, AnneMari Grennhag, Carin Berggren, Ola Helt och Bo Grennhag – att de nu kommer att bilda ett nytt lokalt parti som satsar på att få tio mandat i kommunfullmäktige redan vid valet 2018.

Det nya partiet får namnet Demokraterna i Jönköping. Problemet är bara att det finns ett parti med samma namn.

”Lite fantasilöst”

Martin Wannholt, partiledare för Demokraterna i Göteborg, säger att de inte kan kalla sig för Demokraterna på valsedlarna.

– Vi har ju redan ansökt till Valmyndigheten om namnet. De kan aldrig gå till val med det, säger Wannholt till P4 Jönköping.

Annons

Grundarna av det nya partiet i Jönköping har träffat just Martin Wannholt för att få tips och råd om hur man startar ett parti. Sedan valde de alltså samma namn som hans parti har.

– Det är lite fantasilöst och gränsande till ormbeteende, säger han till radion.

Ola Helt från Demokraterna i Jönköping säger till SVT att det inte fanns några hinder för det nya partinamnet vid en kontroll med Valmyndigheten.

.– Där framgick med tydlighet att gällde det bara kommunvalet så kunde man ha namn som fanns i andra kommuner, säger Ola Helt i den nybildade partiföreningens styrelse till SVT Nyheter Jönköping.