Annons

Mandatfördelning

Socialdemokraterna: 23

Moderaterna: 14

Kristdemokraterna: 14

Sverigedemokraterna:..

Mandatfördelning

Socialdemokraterna: 23

Moderaterna: 14

Kristdemokraterna: 14

Sverigedemokraterna: 10

Centerpartiet: 7

Vänsterpartiet: 5

Liberalerna: 4

Miljöpartiet: 4

Det har sedan en tid tillbaka mer eller mindre stått klart att det blir ett nytt politiskt styre i Jönköpings kommun.

Centerpartiet gick först ut och meddelade att de vill bilda en politisk ledning tillsammans med Liberalerna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet. För två veckor sedan sade även Liberalerna ja till ett samarbete. Nu har koalition för Jönköpings kommun bildats.

Annons

– Vi tar vårt ansvar. Förutsättningarna har varit svåra men vi tycker att det här är ett bra och ansvarstagande arbete. Vi går fram gemensamt för att utveckla kommunen, säger Ilan De Basso, kommunalråd (S).

– För drygt två veckor sedan inledde vi förhandlingar mellan de fyra parterna. Det har varit två intensiva veckor som har präglats av stor samarbetsvilja att driva det här framåt, och nu har vi kommit överens om hur Jönköping ska styras. Överenskommelsen bygger på en politisk plattform. Det här är ett gemensamt ledarskap och ett gemensamt ansvarstagande.

"Förutsättningar för nytt styre"

Socialdemokraterna, Liberalerna, Miljöpartiet och Centerpartiet får tillsammans 38 mandat. Lika många mandat får oppositionen som består av Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Eftersom den nya koalitionen inte får egen majoritet kommer ett samarbete med Vänsterpartiet att inledas. Dessa kommer dock inte ingå i koalitionen.

– Det här kommer att bli ett valtekniskt samarbete, och ingen politisk plattform. Det innebär att de fyra partier som ingår i koalitionen kommer att stödjas av Vänsterpartiet när det gäller beslut, det är en förutsättning för ett nytt styre. De kommer att få insynsplatser i vissa nämnder där de visat intresse, säger De Basso.

Inte fler kommunalråd

Under presskonferensen meddelade den nya koalitionen dessutom att man inte vill ändra på antalet kommunalråd. Det ska även fortsättningsvis vara fem kommunalråd, tre för majoriteten och två för oppositionen. Ilan De Basso och Mona Forsberg (S) blir kommunalråd i majoritet, medan Ann-Marie Nilsson (C) fortsätter som ordförande i kommunstyrelsen.

De tre kommunalrådsplatserna kommer Socialdemokraterna få, två stycken, samt Centerpartiet det tredje.

I KF:s presidium har Socialdemokraterna ordförandeposten medan Centerpartiet får ordförandeplatsen när det gäller kommunstyrelsen.

– Samarbetet kännetecknas av ett gemensamt ledarskap. Vi har fördelat posterna så att alla partier får inflytande och påverkan. Tanken är att det största partiet har ordförandeskapet eller vice ordförande. Men även de andra partierna kommer få rejält inflytande i olika positioner, säger Anders Samuelsson, förhandlare för Centerpartiet.

Redan nu på torsdag kommer det första skiftet att ske, det är i KF:s presidium. Övriga poster väntas ske runt eller direkt efter årsskiftet. Här väntas Tord Sundqvist (S), ta hand om ordförandeposten.

Relaterat: Han blir moderat kommunalråd

JnyttTV: Hör vad Ilan De Basso säger om det nya styret och se hela presskonferensen i repris.