Annons

Dag Hammarskjöld, som föddes i Jönköping, omkom i en flygolycka 18 september 1961 i nuvarande Zambia. Orsaken till att planet kraschade har aldrig blivit fastställd, men enligt FN:s oberoende utredare är det sannolikt att det sköts ner.

En ny FN-rapport, som lades fram vid FN-högkvarteret i New York sent på måndagen, ger stöd till den teorin. Utredaren, den tidigare chefsdomaren Mohamed Chande Othman, skriver att han fått tillgång till fotografier som inte har funnits med i tidigare haveriutredningar.

Bilderna visar kulhål i olika flygplansdelar, och flera av fotografierna har inte förekommit innan.

Krävs samarbete

”Enligt en informell forensisk analys som gjorts av den svenska polisen och Nationellt forensiskt centrum, kan hålen vara kulhål från ett finkalibrigt vapen”, skriver Othman enligt DN.se.

Annons

Det var den svenske diplomaten Mathias Mossberg, utsedd av Sverige till särskild utredare i ärendet, som gav Othman bilderna.

I en tidigare rapport, som presenterades 2017, kom Othman fram till att flygplanet sannolikt sköts ner, men att det krävs att flera länder samarbetar och lägger fram material för att orsaken till kraschen ska kunna fastställas.

Dag Hammarskjöld var, i egenskap av FN:s generalsekreterare, på väg till Zambia för att försöka mäkla fred mellan de stridande parterna. Men planet kraschade strax före landning. Samtliga 16 ombord, nio av dem svenskar, omkom.