Förmiddagen ägnades åt att informera företagen på mässan om lagstiftning, betydelse och fördelar med att introducera asylsökande och nyanlända med uppehållstillstånd till svensk arbetsmarknad i ett så tidigt skede som möjligt.

Bra möjlighet

Under eftermiddagen fick asylsökande och nyanlända möjligheten att träffa svenska arbetsgivare som fanns på plats. Ayielle Dallal från Syrien har bott i Sverige i två år och praktiserar nu inom Svenska kyrkan.

- I Syrien jobbade jag som modedesignare. Det har varit kul att få möjligheten att fortsätta jobba med det här också. Men vi får se.

- Mässan är en bra möjlighet för oss som letar jobb, säger hon.

Vill ha nytt

Badr Kassas kommer också från Syrien och letar främst efter ett jobb till sommaren.

- Just nu jobbar jag som lärarassistent på en skola i Habo. Jag stöttar elever som inte pratar så bra svenska och hjälper till med engelska och matte.

Badr har en tjänst på 50 procent men till sommaren när eleverna går på sommarlov hoppas han på att kunna hitta ett annat jobb för att försörja sig.

- Jag har en bakgrund som advokat och musiklärare, säger Badr.

Ett stöd

Den vanligaste frågan som ställdes på mässan var "Hur kan jag få ett jobb i Sverige". AlphaCE erbjuder en utbildning som heter grundläggande moduler, som ger människor förberedande kunskaper inför nästa steg - studier eller jobb.

- Många har kommit och frågat oss vad vi kan erbjuda. Det är viktigt att finnas som stöd i integrationsprocessen, säger Fuat Altun på AlphaCE.