Annons

Sällskapet Kommunalskratts nyårsrevy har i över 40 år fått tusentals Jönköpingsbor att skratta. Inför kvällens premiär av Tissel & trassel hade den anrika revyensemblen laddat med ett program på hela 27 nummer, varav de flesta är lokalt förankrade.

– Revyn återspeglar diverse lokala händelser från den gångna året. Vi har bland annat valet, Arla-trubblet då smålänningarna vallfärdade för att få gratis mjölk och givetvis den ständiga frågan om fotbollsarenan, säger producenten Jenny Ahlin-Hoffner.

– Vi uppmärksammar även några stora stjärnor som har gått bort under året. Det gör vi på ett lite annorlunda sätt i form av ett talnummer där de här personerna träffas vid ”pärleporten”.

Vad väntas bli årets snackis?

Annons

– Det är svårt att säga. Vi hade ett genrep igår och då fick vi reaktioner på ganska oväntade nummer. Min personliga favorit är en scen om personligheter som beskrivs med färger. Vi gör den med en twist som är väldigt rolig, säger Ahlin-Hoffner hemlighetsfullt.

En nyhet för i år är att föreställningen innehåller magi. Dock finns det inte längre någon renodlad dansgrupp. Istället får övriga deltagare bjuda lite extra på sig själva.

Hela 70 procent av programmet är signerat producenten Ahlin-Hoffner och regissören Clas Malmborg.

Slutsåld publik

Sedan november månad har antalet rep ökat från två gånger i veckan till fem. Och ikväll var det alltså premiär inför en fullsatt publik på Jönköpings teater. På scenen stod Ingrid Klingberg Calås, Ida Thorén, Caroline Yngwe, Filippa Hugosson, Elina Hoffner, Erik Ljunggren, Erik Samuelsson, Oliver Filipsson och Filip Egelrud. Sex av nio är debutanter.

– Vi har haft några mellanår då det har saknats tryck. En föryngring av ensemblen är ett djärvt men nödvändigt grep tror vi, säger Ahlin-Hoffner

Men trots den numera unga medelåldern finns det scenvana i sällskapet.

– Vi hade audition i somras då vi endast testade headhuntade personer. Vi har lyckats få ihop en fantastisk ensemble med mycket glädje och det märks även på scenen.

Det blir sammanlagt 14 föreställningar och det utlovas både tissel och trassel i stora mängder som en röd tråd genom föreställningen.

– Tänk dig viskleken: efter tio personer är innebörden av det som först sades någon helt annan. Och det blir ju inte alltid så bra, säger Ahlin-Hoffner och skrattar.

Relaterat: Få senaste nytt med Jnytts app