I januari stod det klart att Pawel Cibicki ansluter på lån från Malmö FF under 2016. Cibicki hade svårt att ta en plats i startelvan hos skåningarna men förväntas bli en av nyckelspelarna i J-Södra.

Mindre än 15 minuter in i den allsvenska premiären på Guldfågeln Arena i Kalmar gjorde han sitt första mål i den nya klubben. Lagkaptenen Tommy Thelin slog ett väl avvägt inlägg till Pawel Cibicki, som styrde in bollen på volley i straffområdet.

Målskytten var inte sen att hylla Thelin för dennes framspelning.

– Det var ett jättefint anfall. Vi har tränat på att komma ut på kanten och slå ett tidigt inlägg så fort Tommy får bollen ute på högerkanten, så det var enkelt för mig. Det var ett fantastiskt inlägg och bollen satt på foten, så det måste han få cred för, säger Cibicki.

”Betyder mycket”

22-åringen var ensam anfallare i J-Södras startelva och blev matchvinnare direkt i nya klubben.

– Det är klart att det betyder mycket. En anfallare ska göra mål och nu är det bara att köra vidare, säger han.

Cibicki och Thelin hittade varandra bra och kombinerade sig framåt i planen flera gånger, och duon kan bli ett viktigt offensivt vapen för J-Södra i år.

Annons

– Vi hittar varandra bättre och bättre. Träningsmatcher är inte samma sak som att spela tävlingsmatcher, det blir en annan tändvätska när man spelar i allsvenskan, säger Cibicki.

J-Södra gjorde en bra första halvlek då man skapade flera bra målchanser. I andra halvlek hade Kalmar det mesta av spelet, men det blev sällan särskilt farligt. J-Södra höll undan, vann med 1-0 och tog sin första allsvenska seger sedan 1969.

– Det är alltid skönt att börja med en vinst, så det känns otroligt skönt, säger Pawel Cibicki.

– De kanske tog över och hade mer boll, men de hade inte alls några lägen. Det var vår match, de hade inget att komma med.

Hyllar fansen

Nykomlingar är ofta beroende av en bra start på säsongen, och nu fick J-Södra bästa möjliga inledning på 2016 års upplaga av allsvenskan.

– Vi mötte ett etablerat allsvenskt lag, men det var vi som hade flest chanser och vann rättvist. Det är bara en tidsfråga innan klubben etablerar sig i allsvenskan. Nu är det bara att köra vidare och gå efter våra principer, säger Cibicki.

Pawel Cibicki passar även på att hylla de tillresta fansen som hade tagit sig från Jönköping till Kalmar denna lördag.

– Det är alltid en tändvätska att ha stöd, och vi ger tillbaka något till dem, säger han innan han återgår till det segerrusiga omklädningsrummet.

Det är klart att första allsvenska segern på 47 år ska firas.

JnyttTV. Se videointervju med Anton Cajtoft och presskonferensen med lagens tränare ovan.

Vilka spelare var bäst i J-Södra?

Jnytt-ligan

3. André Calisir

Mittbacken har övertygat under flera säsonger i superett..

Vilka spelare var bäst i J-Södra?

Jnytt-ligan

3. André Calisir

Mittbacken har övertygat under flera säsonger i superettan, och nu var han säkerheten själv i första allsvenska matchen med J-Södra. Agerade hur stabilt som helst i mittförsvaret tillsammans med Joakim Karlsson.

2. Anton Cajtoft

Kalmar hade svårt att skapa farliga målchanser, och när det väl blev farligt var J-Södras målvakt hur säker som helst.

1. Pawel Cibicki

Nyförvärvet blev matchvinnare direkt i J-Södra. Visade att han kommer att få en nyckelroll i lagets offensiva spel.

Värda poäng

J-Södras fans. Ett stort antal supportrar hade tagit sig från Jönköping och de överröstade hemmafansen långa stunder i matchen.