Fakta om Markus

Namn: Markus Ljungh.

Ålder: 27.

Bor: Lägenhet i centrala Jönköping.

Familj: S..

Fakta om Markus

Namn: Markus Ljungh.

Ålder: 27.

Bor: Lägenhet i centrala Jönköping.

Familj: Sambo och två barn.

Position: Center.

Klubbar i karriären: VIK Västerås, Djurgårdens IF, HV71.

Intressen: Umgås med familj och vänner, kolla på fotboll.

Aktuell: Ett av HV71:s nyförvärv till kommande säsong, har skrivit på ett tvåårskontrakt.

Annons

Redan i januari gick bloggaren MrMadhwak ut med uppgifter om att Markus Ljungh hade skrivit på för HV71 – och det visade sig stämma. Övergången bekräftades i slutet av april.

– Jag har alltid gillat HV:s sätt att tänka och spela hockey. Man vill hänga med i utvecklingen, åka mycket skridskor och inte vara ett dumpande lag utan spela sig till målchanser, säger han när vi träffas på ett café i centrala Jönköping.

Ljungh dricker lite av kaffet innan han utvecklar sitt resonemang.

– Jag kände mycket för Djurgården. Både jag och min sambo är från Västerås, men båda våra barn är födda i Stockholm. Nu kände både jag och familjen att vi behövde se och testa något nytt, och det framförde jag till min agent. När jag pratade med Hult (Johan, sportchefen) och Lindbom (Johan, tränaren) fick jag en bra bild av hur de ser på mig och min roll.

Vad var det du fastnade för?

– De har tänkt mig i samma roll som jag hade i Djurgården – en tvåvägscenter som jobbar hårt både defensivt och offensivt. De ser fortfarande utveckling och potential i mig. Sedan blir det ett annat tänk med träning, och det blir intressant att anpassa kroppen efter det.

Markus Ljungh med tvåårige sonen i barnvagnen. Just familjesituationen spelade in i valet av ny klubb.
Foto: Peter Gustafsson

Uppvuxen i Västerås

Ljungh är som sagt uppvuxen i Västerås och har VIK Västerås som moderklubb. Efter sex år i Stockholm bor han återigen i en stad i samma storlek som uppväxtorten – och det dröjde inte länge innan han fann sig till rätta.

– Jag har kommit in i det snabbt, vi trivs bra i lägenheten och Jönköping är en jättemysig stad. Vi är vana vid den här storleken, Jönköping liknar Västerås i mycket. Jag hade aldrig varit här och stannat innan utan bara varit här när vi spelat match.

– Det är en mindre stad, och det gör att det är enklare att ta sig till olika ställen. I Stockholm är det ett ordnande att ta sig runt, men här är det lättare och familjevänligare.

Markus Ljungh lämnar ett Djurgården som nådde SM-semifinal för ett HV71 som blev utslaget redan i åttondelsfinal under säsongen som gick. Därför märker han av ett stort revanschsug i Kinnarps Arena.

– Vad jag har hört är HV inte nöjda över sin senaste säsong. Redan nu har jag märkt av en revanschlusta. Folk man pratar med säger att det är ett mycket bra fokus. Det är en grupp som är tajt, det är viktigt att få ihop det och sätta gruppen så snabbt som möjligt. Många här vet vad det innebär att spela för HV, vi har ett spännande år framför oss.

Samma dag som det sipprade ut att Ljungh var klar för HV71 väntade match mot Djurgården – och Ljungh hamnade verkligen i händelsernas centrum eftersom han satte det avgörande målet efter förlängning. Vid mötet mellan lagen i slutet av grundserien höll han sig framme på nytt och öppnade målskyttet.

”Något riktigt bra på gång”

Att han redan var klar för HV71 lade han åt sidan.

– Jag vill vara så professionell som möjligt, och vi hade något riktigt bra på gång med Djurgården. När man har en sådan känsla lägger man allt privat åt sidan, sedan får folk spekulera. Det är business, konstaterar han, och fortsätter:

– Spelare går hit och dit, och så kommer det alltid att vara. Jag fick sköta det så proffsigt som möjligt, och det gjorde jag också. Jag kan stolt säga att jag gav 100 procent.

Just HV71 har varit något av en favoritmotståndare för Ljungh genom åren.

– Det är konstigt. Det har gått ganska bra mot HV, i alla fall när vi har spelat på Hovet. Jag tror att vi bara förlorade en gång där med Djurgården de sista fyra åren.

HV71 befinner sig just nu mitt inne i försäsongsträningen. Spelarna kör gemensam träning under merparten av veckorna, och där märker Ljungh en skillnad mot sin förra klubb.

– Här är vi mer tillsammans, medan vi i Djurgården bara träffades var tredje vecka. Rent träningsmässigt går vi in mer specifikt på vad individen behöver. Vi har mer tester och lägger träningen efter testerna. Vi går in djupare och tittar på styrkan i hela kroppen, det är lite annorlunda övningar. Som hockeyn är nu måste man lägga en bra grund under försäsongsträningen.

– Det har blivit mer fokus på det konditionsmässiga. Det går så snabbt att man måste ha bra kondition för att hänga med i alla situationer. På fyra-fem år har tempot höjts avsevärt.

"Jag vill framför allt vara en spelare som ger mitt yttersta, sedan får poängen komma efterhand", säger Markus Ljungh.
Foto: Peter Gustafsson

”Hade varit kul att testa”

HV71 har efter den senaste säsongen tappat flera centrar – och en av luckorna kommer alltså att fyllas av Ljungh. Han hymlar inte med att han har höga förväntningar på sig själv.

– Det har jag alltid. Jag vill framför allt vara en spelare som ger mitt yttersta, sedan får poängen komma efterhand. Visst vill jag vara med och bidra där också, men jag har den rollen att jag vill bidra med jobbet i första hand.

– Jag är en kille som ställer krav på mig själv, och det är en anledning till att jag har kommit så här långt. Man kan inte bara ta en dag på jobbet, utan när man är där ska man göra sitt bästa. Jag känner fortfarande att jag är i en utvecklingsperiod, det sägs att jag kliver in i mina bästa år nu. Själv känner jag att jag vill ta små kliv i det mesta, det finns smådetaljer som kan förbättras hela tiden.

Hur ser du på din utveckling under tiden i Djurgården?

– Det har gått uppåt hela tiden, jag har lärt mig mycket under resan. Jag har alltid haft en hög lägstanivå och varit jämn i mitt spel. Jag har fått mycket förtroende, varit assisterande lagkapten och snittat ganska mycket istid.

Ljungh har skrivit på för två år med HV71. Efter det kan det bli spel utomlands, det är i alla fall något som lockar.

– Har man ett bra år brukar möjligheterna komma, sedan ska det passa med familjen också. Kommer det ett erbjudande som känns bra vore det kul att testa.

Markus Ljungh har hittills klarat sig från allvarliga skador. Den senaste säsongen tvingades han dock genomgå en operation sedan han drabbats av ljumskbråck, vilket gjorde att han missade tolv matcher.

– Det var en tufft både fysiskt och mentalt. Det var jobbigt eftersom jag var en av de ledande spelarna, det var en extra börda, men samtidigt stärktes jag individuellt. Det var skönt att laget gick så bra när jag stod vid sidan och kollade på, säger HV71:s nyförvärv innan vi skiljs åt för den här gången.

SHL