Annons

Fábio Gama dos Santos var en av åtta spelare om IFK Värnamo plockade in i somras i hopp om att hålla sig kvar i superettan. Det lyckades man inte med, trots en stark höst.

– Vi var i en svår situation, men det blev sakta men säkert bättre och bättre och vi klättrade uppåt. Jag ville ta chansen och göra det så bra som möjligt, säger 26-åringen, som hamnade i Värnamo genom en brasiliansk agents kontakter.

På den vägen är det alltså. Att flytta från Brasilien till lilla Värnamo kan tyckas som ett stort steg, och så var det också. Han medger att det inte var det enklaste att acklimatisera sig i ett nytt land.

"Mitt första mål är att skapa historia med den här klubben", säger Fábio Gama, ett av fyra nyförvärv i J-Södra.
Foto: Peter Gustafsson

”Mår bra här”

– I början var det lite svårt eftersom det är väldigt stor skillnad mot Brasilien. Det gick ändå bra att acklimatisera sig och jag mår bra här i Sverige. Jag tänkte bara på att övervinna alla hinder. Mina enda tankar var att vinna oavsett vilken situation vi var i.

Annons

Fábio Gama pratar bara portugisiska, och knappt någon engelska, men han såg inte språkförbistringen som ett hinder för att flytta till Sverige.

– Det är lite svårare. Jag kunde inte prata något men jag hade en brasiliansk kompis i Värnamo, och jag tänkte att jag kommer hit oavsett vilka svårigheter som finns, säger han.

– Det är lite svårt att vara framåt när jag har hinder i språket. Men jag kommer ta för mig mer och prata med spelarna när jag kan språket och lär känna lagkamraterna. Jag vill jättegärna lära mig språket. Det är jätteviktigt för att kunna interagera med andra.

Blev en snackis

Fábio Gama lämnade Värnamo efter degraderingen och skrev i stället på ett tvåårskontrakt med J-Södra. Övergången blev klar i början av januari.

– Jag gillar det mycket. Det är en stor klubb i en stor stad, så det är en utmaning. Mitt första mål är att skapa historia med den här klubben, jag vill ta kliv, säger han.

Brasilianaren har med sig sin familj, bestående av fru och ett barn, till Sverige.

– Det är väldigt viktigt för mig. Familjen måste vara med, var jag än är.

När Fábio Gama värvades lade J-Södra upp en video på sociala medier där nyförvärvet satt ensam i ett tomt omklädningsrum och såg närmast skrämd ut när kameran närmade sig. Det blev en rejäl snackis, och frågan är hur han själv har upplevt det.

– Det var en bra situation, men väldigt ovanligt och unikt, förklarar han.

Läs även: