27 år gamle och 217 centimeter långe Carl Engström anländer till Wetterbygden Stars redan under tisdagen och om allt går som det ska, förväntas han göra debut på lördag när SBL-nykomlingen tar emot de regerande svenska mästarna, Norrköping Dolphins, hemma i Huskvarna sporthall.

– Innan första matchen i SBL sa jag att det gäller att ha tur för att härda ut i en tuff serie som SBL innebär. Ingen kan väl anklaga oss för att ha haft speciellt mycket tur inledningsvis med tanke på den skade- och sjukdomsbild vi fortfarande har hängandes över oss. Med det i åtanke känns ju den här lösningen med Carl som jackpot på alla sätt och vis. I Carl får vi en väldokumenterad stor kropp som bevisligen är väl förtrogen med både SBL som liga betraktat och lagen där och som därmed kan gå in i vårt lag förhållandevis omgående och bidra. Förhoppningsvis har vi haft vår beskärda del av otur nu och med Carls inträde i laget vill jag tro att turen har vänt till vår fördel. Att signera en spelare av Carls kaliber under denna del av säsongen kräver nämligen en hel del tur, säger sportchefen Dennis Aulander i ett pressmeddelande.

Annons

Turbulent säsongsinledning

Carl Engström ansluter efter en turbulent säsongsinledning i Al Ittihad Jeddah i den saudiarabiska högstadivisionen, SBL. Av olika anledningar upplöstes laget och helt plötsligt stod 27-åringen utan både lag och jobb.

– Det är egentligen ganska enkelt: jag behövde hitta ett ställe där jag ges chansen att få både träna och spela och Wetterbygden var i behov av en stor kropp. Jag kände relativt omgående efter första kontakten att jag skulle kunna passa in här, speciellt efter att ha pratat med headcoach Boris Balibrea. Wetterbygden Stars har under sina första sju matcher i SBL visat att man både vill och kan vara med och fightas med alla lag och jag ser fram emot att hjälpa laget och indirekt mig själv eftersom mitt mål fortfarande är att komma ut och spela i de stora ligorna, säger nyförvärvet i pressmeddelandet.

"Bidra med stor kropp"

Carl Engström har under sin basketkarriär hunnit representera tre olika ligaföreningar hemma i Sverige: Malbas Basket, Södertälje Kings (där han vann SM-guld) och Uppsala Basket. Under åren har även fyra år på college (Alabama) hunnit avverkats innan proffskarriären inleddes i spanska LEB Gold. Efter Spanien fortsatte äventyret i Litauen och Estland innan tanken alltså var att testa på Saudiarabien denna säsong.

Utöver spel i diverse olika klubblag världen över har Engström också nominerats att representera det svenska seniorlandslaget 39 gånger, senast förra sommaren, 2017.

– Jag hoppas på att kunna bidra med en stor kropp under korgarna och som också är den som kämpar hårdast i varje situation. Jag försöker bidra med lite allt möjligt beroende på vad laget behöver utav mig. Behöver vi ta fler returer – tar jag fler returer. Behöver vi sätta fler screens – sätter jag fler screens. Jag gör precis vad som helst för att vinna, det är ju ändå det basket går ut på den här nivån, säger han.

Wetterbygden Stars har tre segrar och fyra förluster efter de sju inledande matcherna i SBL.

Förra veckan stod det klart att kontraktet med det amerikanska nyförvärvet Raheem Johnson med bryts i förtid.