Annons

Att det för tillfället råder brist på bostäder i Jönköping har knappast undgått någon. Unga och studenter är en grupp i stort behov av bostäder för att kunna flytta hemifrån eller inleda studier.

Annons

– Bostadsbristen är ingen nyhet. Kommunen har i dag ett stort sett inte en enda ledig hyresrätt, vilket drabbar främst unga. Ambitionerna behöver höjas rejält. För att bygga mer, men också för att stärka ungas ställning på bostadsmarknaden. Kompiskontrakt är en lösning, säger Adrian Ericson (S), vice gruppledare i kommunfullmäktige för Socialdemokraterna, i ett pressmeddelande.

”Ge fler unga makten”

Kompiskontrakt innebär att unga kan hyra lägenhet tillsammans, och på ett säkert sätt kunna dela på boendekostnaden och båda stå skrivna på ett hyreskontrakt. Kompiskontrakt har införts i andra kommuner, med goda resultat, till exempel i Botkyrka och Stockholm. Det skriver Socialdemokraterna i pressmeddelandet.

– Detta förslag har potential att ge fler unga makten och möjligheten att ta klivet in på bostadsmarknaden, samtidigt som vi effektivare och flexiblare kan utnyttja kommunens bostadsbestånd. Fler unga måste få chansen att sätta nyckeln i låset i sin allra första lägenhet, säger Niklas Sigvardsson, vice ordförande i SSU och ledamot i stadsbyggnadsnämnden.

Förslaget om kompiskontrakt lämnas in som en motion till kommunfullmäktige på torsdag.

Du har väl inte missat att ladda ner Jnytts nya app?

SSU