Annons

Gillar du att spela i band, att måla eller hålla på med någon annan konstform ja då är Residenset kanske något för dig, Residenset är ett samlingsnamn för en ny kulturgård på KFUM i Jönköping. Det är Bilda, Jönköpings kommun och KFUM som står bakom satsningen.

Residenset är en mötesplats för ungdomar som tycker om kultur och som vill utöva olika konstformer, säger Elin Käll från Ung Fritid på Jönköpings kommun.

Residenset är en samlingslokal längst in i Ungdomens hus. Runt lokalen, som doftar fritidsgård och skönt kulturhäng finns replokaler, danslokaler, en fotostudio, en ateljé med mera. Inne i lokalen finns en scen där vem som helst kan gå upp och spela. Här finns några soffgrupper och en bar där man kan köpa fika.

Instrument istället för bollar

- Vi vill inte kalla det för en fritidsgård men kanske en kulturgård säger Claes Holm från Ung Fritid. Istället för ett pingisbord eller biljardbord så har vi replokaler och danslokaler. Vi hoppas att det här kan bli en mötesplats. Att man kanske före eller efter att man repar kommer in hit och tar en fika och träffar andra kulturintresserade och gör någonting tillsammans.

Annons

- När man tänker på Jönköping så tänker man kanske mest HV71 och J-Södra, vi saknar en musikscen, det är inte så mycket kultur i Jönköping, säger Elin Käll. Så vi hoppas det kan komma unga som vill arrangera olika kulturarrangemang. Fortsätter de sedan så kanske vi om tio år har massor av spelningar och kan börja kalla oss för en kulturstad.

Residenset vänder sig till unga och har öppet varje vardag. På fredagen var det invigning och lokalen var fylld av nyfikna. På scenen hade Girls Allowed sin avslutningskonsert med bland andra Wonder Thunder 3.14 (se video)

Måndag 14-20 - Öppen verksamhet

Tisd 14-17 Rockskola för mellanstadie elever

Ons 14..

Måndag 14-20 - Öppen verksamhet

Tisd 14-17 Rockskola för mellanstadie elever

Ons 14-17 Rockskola för mellanstadie elever

Tors 14-20 Öppen verksamhet

Fre 14-21 Öppen verksamhet

Wonder Thunder 3.14
Foto: Gunilla Bunnvik