Annons

Oscar Palm har, trots att han bara är 25 år, många års erfarenhet av att köra Porsche Carrera Cup, som är en supportklass till STCC. Han blev mästare 2014, slutade tvåa 2015 – men i fjol fick han nöja sig med en sjätteplats. Det har dock sin förklaring.


Foto: Peter Gustafsson

Tävlingsbilen, en Porsche 991 GT3 Cup, är ny för året.
Foto: Peter Gustafsson

– Jag hade en otroligt dålig premiär. De resulterade i en incident där en bil framför mig körde in i muren och studsade ut mitt framför näsan på mig – och jag hade inte en chans. Vi hann inte laga bilen till race två och det ledde till att jag nollade de två första racen. Det blev uppförsbacke när jag skulle jaga ikapp poängen, konstaterar han.

– Fartmässigt och ett till antal poängplatser var det en kanonsäsong. Jag hade många pallplatser men nådde inte pallen i totalen. Farten fanns, och hade det inte varit för nollorna hade det sett helt annorlunda ut.

Annons

Ny personlig tränare

Inför årets säsong ser upplägget annorlunda ut. Palm har anlitat Anders Lundgren som personlig tränare, och det har fått önskad effekt.

– Han är en av Sveriges absolut mest välmeriterade personliga tränare. Jag får hjälp med både kost och personlig träning. Jag har kommit otroligt långt med min egen kropp och har ett helt annat utgångsläge när jag kör bilen. Man ser hur viktigt det är att ha en välmående kropp, det handlar om att man ska må bra.

– Jag har lagt väldigt mycket fokus på att bli av med onödiga kilon även om jag aldrig har varit överviktig. Jag har omvandlat onödiga kilon till muskler och byggt upp ryggen och benen och har fått allmänt mer styrka. Jag har fått mycket bättre uthållighet. Jag har ökat upp min kapacitet genom att jobba hårdare och vara mer fokuserad.

”Underlättat för mig”

Oscar Palm går in i årets säsong med en ännu hårdare satsning, men det var inte givet från början. Orsaken är att hans arbetsplats, familjeföretaget BXB Group, är i slutfasen med bygget av ett nytt höghus på Ljungarum.

– Allt jag gör ska vara till 110 procent, det ska vara största kvalitet och ett bra slutresultat. Från början var tanken att jag bara skulle köra enstaka race i och med att jag sköter bygget. Det här byggprojektet får inte försenas av att jag kör racing. Men det har gått bra i byggprocessen, vi har fått in hyresgäster, och det har underlättat för mig. Dessutom har jag fått påtryckning från sponsorerna som vill se en full satsning.

Palm kör en av Team CBC Groups två bilar. Den andra rattas av Peter Eriksson, tidigare OS-medaljör i hästhoppning. Tävlingsbilen är ny för året, men annars är stora delar av teamet intakt.

Premiär i Skåne

– Vi går in i den här säsongen med ett enormt starkt ekonomiskt stöd, det gör att jag känner mig väldigt trygg. Budgeten är 100 procent färdig. Vi gör en otroligt rolig satsning.

I helgen är det säsongspremiär på Ring Knutstorp i Skåne som arrangerar den första av sju tävlingshelger. Totalt kommer det att köras 14 race, och enligt Palm är konkurrensen hård i år.

– Förra året var det toppklass, och det är minst lika bra i år. Någon förare har lämnat men några andra har kommit till, och det blir väldigt tufft att stå på pallen i år. Jag siktar självklart på vinst men jag måste vara realistisk också. Det är otroligt svårt att vinna, det är många duktiga ungtuppar. Det kommer att vara tajt in i det sista, säger han.