Annons

Det var en privatperson som ringde polisen i november och uppgav att en person hittats död. Det visade sig vara en man i 47-årsåldern som hittats mördad.

En man i 60-årsåldern och en man i 50-årsåldern misstänktes för mordet. Åklagaren beskrev i Jönköpings tingsrätt mordet som en ren avrättning.

Inte tillräckligt med bevis

De bägge männen som varit åtalade för mordet i Tovrida frikändes senare av Jönköpings tingsrätt. Tingsrätten ansåg att det inte fanns tillräckligt med bevis som band männen till mordet.

Annons

Åklagarna yrkade i sin slutplädering i tingsrätten på att mannen i 50-årsåldern skulle dömas till mellan 16 och 18 års fängelse.

Han hade offrets blod på sin tröja, vilket användes som bevis. Vad gäller mannen i 60-årsåldern ville åklagarna att tingsrätten skulle ta ställning till om han var medhjälpare eller medgärningsman. Bägge männens försvarsadvokater menade däremot att åklagarnas bevisning inte höll och att deras klienter skulle frias, vilket de också gjorde.

Överklagade domen

Den omständigheten att det fanns DNA på mordvapnet från de bägge männen var ingen direkt bevisning som band dem till mordet. Tingsrätten kunde inte heller utesluta alternativa gärningsmän. Domstolen ansåg därför att det fanns ett betydande utrymme för rimligt tvivel om de båda männen gjort sig skyldiga till mord. På grund av detta frikändes männen.

Men nu togs alltså mordfallet upp till Göta hovrätt, då åklagaren överklagat domen för mannen i 50-årsåldern.

– Vi följer givetvis hovrättsförhandlingarna om mordet i Tovrida. Vi hoppas på ett annat utfall än i tingsrätten då vi delar åklagarens uppfattning, säger Stefan Sundling, chef för polisens grova brott-grupp, till Jnytt.

Kritiserade bevisningen

Åklagaren lyfte fram ny bevisning och ett nytt vittne kallades när hovrättsförhandlingarna drog igång på måndagen.

Den nya bevisningen bestod av en inspelad ljudfil. Men bevisningen ifrågasattes kraftigt av försvaret, rapporterar SVT Nyheter Jönköping.

Försvarsadvokaten Uno Karlsson sade under förhandlingarna att bevisningen tagits fram på ett olagligt sätt. Åklagaren Jessica Andersson avvisade påståendet, rapporterar SVT.

Hovrättsförhandlingens sista dag är på torsdag.