Annons

Socialdemokraterna och Miljöpartiet storsatsar på hälso- och sjukvården i sin budget för 2018 i Region Jönköpings län. Den rödgröna regeringen gör det möjligt att satsa över 170 miljoner kronor extra regionalt för att förbättra arbetsmiljön för vårdpersonalen, öka tillgängligheten på vårdcentraler och garantera patientsäkerheten på sjukhusen.

– Vi föreslår oförändrad skattesats för 2018. Region Jönköpings län har god ekonomi, och det beror på att vi historiskt har tagit ett ekonomiskt ansvar. Vi höjde skatten 2004 för att skapa ett handlingsutrymme för framtiden, säger regionrådet Carina Ödebrink (S).

Markus Eskdahl, Carina Ödebrink och Sibylla Jämting.
Foto: Peter Wilsson

Och det är också enligt Ödebrink och Jämting, det handlingsutrymmet som gör att man inte behöver höja skatten nu trots att man vill sänka patientavgifterna, öka öppettiderna på vårdinstanserna och dessutom öka personaltätheten.

Annons

– Det finns en finansiering där vi använder regionens sparade pengar, säger Sibylla Jämting (MP), som är nöjd med den budget S och MP, och vissa fall även Vänsterpartiet, har presenterat

– Jag är jättenöjd. Satsningen på sjukvårdspersonal är jag särskilt nöjd med. Jag jobbar själv inom vården jag ser att det är jätteproblem. Det är för mycket stress, folk hinner inte med att ta paus och de slutar för att det är för dålig arbetsmiljö. Man kommer inte lösa detta om man inte uppgraderar vårdyrket och ger bättre förutsättningar, säger Sibylla Jämting, som är läkare inom sluten- och primärvård

– Vi måste visa att vi tycker att det är ett värdefullt yrke, det gör inte samhället i dag.

Gör man det genom en påökning på lönen eller på ökad personaltäthet?

– Jag tror att det viktigaste är arbetsmiljön man måste kunna känna att man gör ett bra jobb. Sen är lönen också en bit naturligtvis, men arbetsmiljön är det viktigaste.

Satsning på tandvården

Vidare vill Socialdemokraterna och Miljöpartiet satsa på tandvården. Man konstaterar på pressträffen att så gott som samtliga tandvårdskliniker har långa kötider. Därför vill regionen, i samarbete med Jönköping University, starta upp tandläkarutbildning och utbildning för tandsköterskor.

När de utbildningarna drar igång är oklart.

– Det är ett långsiktigt arbete och det pågår redan en hel del förarbeten. Säg om tre, fyra år, det kräver ett målmedvetet och långsiktigt arbete, säger Carina Ödebrink.