Annons

Hösten 2011 släppte konst- och naturfotografen Mats Andersson fotoboken ”John Bauers skogar”, med stämningsfulla och mystiska motiv från de småländska skogarna. Den blev hans stora genombrott.
Ett par år senare påbörjade han ”När löven faller”, som man kan kalla en uppföljare. Han hade en del material över från Bauerboken, men tog också nya.

Gamla sagor
– När jag sedan har gått i skogarna hittade jag nya motiv, jag hade tittat efter dem så länge tidigare så jag blev väl skadad…
Det handlar alltså om samma typ av skymnings- och nattbilder - där motiven letar sig fram ur dis och dimma, där fantasin får fritt spelrum. Men den här gången utgår han inte från Bauers sagor.
Han sökte efter andra gamla sagor och berättelser som kunde samspela med hans motiv. Och fann bokserien ”Sagor och sägner”, som är en samling av folkliga berättelser från 1700- och 1800-talet.

Behöll originaltexterna
Den gavs ut av Kungliga Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur i början av 1900-talet. Mats Anderson hittade den i Jönköpings Stadsbiblioteks arkiv och valde ut sju sagor som passade in.
– Det är egentligen första gången jag ger ut något med dålig svenska och särskrivningar.
Det beror på att han har valt att behålla originaltexterna, utan att rätta några språkliga fel. Effekten blir att man förflyttas till den tid och de skräckinjagande mörka skogar och berg där skrämmande varelser strök omkring.

Speglar rädslor
– De speglar den tidens rädslor för troll och andra väsen. Dom måste ha varit riktigt skraja. Det har varit mycket arbete med att skriva ner texterna, med felstavningar och allt. Jag funderade i början på att göra en engelsk utgåva - men det funkar inte.
Berättelserna kommer från Småland, Blekinge och Västra Götaland. De flesta bilderna kommer från skogarna kring hemmet i Bashult, men det finns också några från Island och Kroatien.
Boken är klar kring den 19 december men kan beställas via hans hemsida redan nu. Vilket kanske kan vara en god idé. Han började med att annonsera ut en specialutgåva med 100 numrerade exemplar på Facebook – de tog slut på fyra timmar. Övriga upplagan, som även den är påkostad, är på 500 böcker. Och som vanligt när det gäller hans böcker - de trycks inte upp igen, är de slut så är de slut.