För konstnären Carolina Falkholt har ljudet alltid varit en viktig del i den skapande processen. Genom ljudet och den egna musiken frigör hon tankar, känslor och formuleringar som sedan får uttryck i konsten.

I flera av Falkholts verk är kommunikation centralt. Men för att kommunikation i överhuvudtaget ska uppstå krävs en lyssnare - ett öra - då själva lyssnandet är förutsättningen för att vi ska förstå varandra.

I verket "Örat till marken" har Falkholt gjort om en av sina målningar av öron till en lyssningsmöbel med sex hörlurar med sex olika ljudspår som är ett mellanting av ljudkollage och musik.

Ljudinstallationen innehåller klipp ur samtal med de amerikanska konstnärerna Carolee Schneemann och Alain "KET" Mariduena. Schneemann är en av de feministiska konstnärerna som började bryta mark under 1960-talet.

Annons

- Jag har djupdykt ner i hennes konstnärskap och vi pratar om våra olika liv, konstnärliga ingångar och erfarenheter. Hon är ju född på 30-talet så hon har ju en längre historia att berätta. Men när hon hör mig berätta blir hon påmind om det hon har jobbat med också. Vi är ganska lika på något sätt. Hon skulle ha kunnat vara min mormor eller farmor, säger Falkholt.

"En dröm som blir sann"

- Sedan vi öppnade här för ett och ett halvt år sen har vi velat ha hit Carolina. Så det är verkligen en dröm som blir sann nu, säger Johanna Linder, verksamhetschef för Österängens konsthall, och fortsätter:

- Det som Carolina visar i sitt konstnärskap är att vi har massa gränser och att konst än i dag kan vara så provocerande. Och då är det många som tänker att Carolina är ute efter att provocera, men så har jag aldrig upplevt henne, utan hon har saker som måste sägas.

Självbiografiskt med en feministisk blick

Falkholt själv menar att hon alltid har provocerats av saker som har sagts till henne och att hon genom skapandet gör sig av med den provokationen. Hon jobbar självbiografiskt och beskriver det som att hon genom sin feministiska blick testar samhället för allergier.

- Vårt samhälle är allergiskt mot konstnärer, allergiskt mot invandrare, allergiskt mot smarta kvinnor, allergiskt mot HBTQ-personer. Det är som en folksjukdom där man måste testa var de här allergierna finns någonstans, säger Falkholt.

I samband med utställningen kommer Falkholt också uppföra en muralmålning på Birkagården i Österängen. Under arbetet med målningen kommer Falkholt att utgå från de sex ljudspåren och tematiken kring "Örat till marken".