Vi berättade i november om konsthallens initiativ att bjuda in alla som vill en möjlighet att visa upp sina konstverk offentligt.

– Jag hade väl väntat att 70-80 skulle vara med och lämna in - kanske upp emot 100. Men att det blev så många, det är jätteroligt. En del är etablerade konstnärer men de flesta är amatörer som är väldigt duktiga, säger Johanna Linder.

252 konstverk

De har hållit sitt löfte, att alla skulle komma med och få med något verk på utställningen, fast de har ändå tvingats välja bort många konstverk av platsbrist. Från drygt 400 inlämnade verk har man valt ut 252, som nu kan ses i konsthallen.

– Vi blev överraskade av den genomgående höga kvaliteten och det har blivit många ”kill your darlings”. Urvalet har inte gjorts utefter vad som är fint eller fult, bra eller dåligt. Vi har försökt hitta verk som passar ihop med varandra.

Den som har ansvarat för urvalet och gestaltningen av utställningen är konstnären Helena Imland Blom.

Flera debutanter

Otaliga stilar och tekniker finns representerade och det är också ett brett åldersspann på konstnärerna - från 6-årsåldern till dryga 80 år. För många är det första gången de visar upp sin hobby. Man har också fått in flera verk från nyanlända och asylsökande.

– Jag tror att det att vi inte har någon jury som bedömer och att man inte blir refuserad har gjort att så många har vågat komma med. Vi vet ju att det här med körsång är väldigt populärt bland folk men det verkar finnas lika många som håller på med konst.

Har utställningen också lockat en publik?

– Det har blivit en publiksuccé. Det kom 400-450 till vernissagen och sedan har vi haft minst 60 besökare per dag och det är väldigt bra. Över 1 000 personer har sett den nu och många har hittat hit för första gången.

Ska återkomma

Och det finns fortfarande möjlighet att se den myllrande utställningen fram till den 22 januari.

Kommer ni att göra om det här?

– Varje år mäktar vi nog inte med det men kanske vart annat år kan vara en ambition.

En av konstnärerna som är representerad, med verket Pyramides of Småland, är Paul Kuniholm från Seattle, USA. Han är för närvarande Artist in Residence i Smedbyn, Huskvarna. Han ska också medverka med en föreläsning där han berättar om flera av sina konstnärliga projekt och hur de har kommit till. Detta gör han, mestadels på engelska, den 18 januari i Österängens Konsthall.