Annons

På Kulturhuset i Tändsticksområdet kommer det även denna jul hållas öppet för vad som går under arbetsnamnet Gemenskap i jul. Tanken är att alla ska ha någonstans att ta vägen under julhelgen.

– Det är religiöst obundet och det handlar om att skapa en mötesplats för de som inte har någonstans att ta vägen, säger Albin Gyolai som är en av de som driver på verksamheten.

Allt arbete görs ideellt

Allt arbete för att kunna hålla öppet under julen görs helt ideellt och just nu letas det efter bland annat företag, kyrkor och fackförbund som kan donera mat och pengar.

– Vi behöver ett ekonomiskt kapital för att få tag på det vi inte får in via donationer. Då behövs pengar, men förhoppningsvis får vi in olika paket via företag som vi kan sätta i bruk direkt. Då kommer allt gå både effektivt och snabbt, menar Albin.

– Hela verksamheten bygger på donationer. Det är inte så att vi är ett företag utan allt bygger på ideell kraft och vi behöver donationer för att genomföra projektet. Vi vill genomföra en jul som är alternativ, öppen för alla och gratis.

Brukar vara populärt

Annons

Julen i Kulturhuset brukar vara välbesökt och locka mycket folk. Ofta är det gott om gäster under hela helgen, men där julafton är populärast. Det är öppet för alla att komma in mellan 8-19.

– Vi serverar frukost och middag. Det brukar vara mycket folk, det finns ett behov med en jul som är alternativ och för dem som inte har någonstans att ta vägen.

– Vi kommer ha möten varje måndag 18:00 och det är bara att komma hit till Kulturhuset med idéer och tankar kring vad som kan göras, berättar Albin.

Glada för allt de får

Albin var med och hjälpte till litegrann under förra årets jul och han har läst på om vilka företag som brukar vara givmilda och bra på att donera. Han säger att de är glada över allt de får.

– Jag har läst igenom dokument om hur de jobbat tidigare år. Det brukar vara en bra respons från företag, men vissa väljer att ge till andra organisationer. Jag vet dock att vi har ett par företag som ger mycket varje år och är med i projektet.

Till vardags går Albin Gyolai tredje året på gymnasiet samtidigt som han jobbar som kock på fritiden. Han har hjälpt till i köket på kafé Nyfiket i Kulturhuset, med språkutlärning för nyanlända och i hbtq-kaféer. I år kände han också att han ville hjälpa till fullt ut med Gemenskap i jul.

– Jag har varit aktiv här i fiket och har under de senaste åren hållit på med folkköket. I år fick jag för mig att jag ska bedriva Gemenskap i jul.

Hur kommer det sig att du vill hjälpa till?

– Jag är själv icketroende och är inte så mycket för julfirande. Så att kunna tillhandahålla en jul till folk som är öppen för alla och de som inte har någonstans att ta vägen kändes bra.