Annons

Det är inte bara hemma som det är intressant med inredning, möbler och design. Även offentliga miljöer behöver sättas färg på och det händer mycket även när det gäller inredningstrenderna i de miljöerna. Input Interiör på Rosenlund i Jönköping jobbar med olika återförsäljare av möbler och inredning och under fredagen bjöd man in till en kick off inför hösten där man visade kunderna olika möbler från sina partners.

Mer hemmakänsla i offentlig miljö
– Vi jobbar med inredning för offentlig miljö, sjukhus, myndigheter,kommun, skolor, hotell och restaurang och den typen av verksamheter, säger David Barmé, platschef på Input Interiör till Jnytt.
Ett urval av Inputs 500 leverantörer fanns på plats under dagen för att visa det senaste inom möbler och inredning. David Barmé säger till Jnytt att en trend som han ser är att offentlig miljö börjar närma sig den privata.
– En trend vi ser är att heminredningen närmar sig den offentliga miljön och den offentliga närmar sig hemmiljön. I den offentliga miljön får du mer mjuka möbler och vardagsrumskänsla och i hemmet har du mer det minimalistiska och strikta från det offentliga, säger David Barmé.

Öppet landskap populärt
Peter Aderstedt jobbar på inredningsföretaget Vitra och är en av flera säljare som var på plats för att visa sina nyheter. Hans företag har satsat på att utveckla kontorslandskapet som ju blivit populärt den senaste tiden. Men numera jobbar man mycket med att hitta smarta lösningar för att slippa de jobbigaste grejerna med att sitta i öppet landskap, typ att slippa höga ljud och sol när man för en stund verkligen måste koncentrera sig.
– En trend just nu är att man pratar mycket om de aktivitetsbaserade kontoren där det inte finns några fasta platser och man kan sitta var man vill och jobba. Nu finns det ju teknik för det men det finns också produkter som saknas. Det saknas mötesrum och så kallade work-bays där man koncentrerat kan sitta och jobba för kontorslandskap har sina fördelar och nackdelar, säger Peter som menar att det för den som suttit på eget kontor och plötsligt ska sitta i landskap kan få svårt att ställa om när det inte finns någon lugn plats.
– Problemet är att hitta de platserna och att de får plats, säger Peter och visar en av företagets satsningar som passar i ett kontorslandskap. Den flyttbara kryp-in-lösningen kallas work bay och är ett litet "rum" som kan formas efter behov. Antingen kan du sitta ensam och jobba i den eller så kan den byggas ut och utformas som ett mötesrum.
– När du kommer ner i denna så dämpas ljudet, konstaterar Peter.

Vilka trender ser du annars när det handlar om kontorsinredning?
– Dämpade och jordnära färger, det är inte så klatschigt längre. Och att arkitekter och inredare jobbar mycket mer med accessoarer och att man skapar en helhet mer än att bara välja en stol och ett bord. Det är viktigt att det är mer ombonat, du kanske har två soffor där kollegorna kan ta en kaffe och så lägger du till kuddar och en pläd och jobbar med helheten. Folk trivs bättre och du kan till exempel sätta dig i soffan med din lap-top och svara på mail och ta en kaffe. Du kan börja dagen där och sedan sätta dig vid skrivbordet och får mer rörelse och frihet.