Annons

I april och maj är samtalen till Sjukvårdsrådgivningen fler än i juni, drygt 16 000 per månad.
– Det är mer i maj än juni. Infektionerna lägger sig och vi blir friskare, säger verksamhetschef Britt Forsberg.
Juni dippade något med runt 1 000 färre samtal. Även juli ser ut att hamna på runt samma siffror:
– Folk verkar ringa även när det är varmt och skönt.
Förrförra veckans högtryck ändrade frågeställningarna på samtalen till Sjukvårdsrådgivningen 1177.
– Det vi ser är att det börjar öka med frågor om sol, insekter och bett. Det hade vi mycket förrförra veckan när det var varmt, säger Britt Forsberg och fortsätter:
– Sen är det mycket folk som ramlar och slår sig, som halkar på badplatser och är ute och går i skogen och snubblar på stenar och stubbar. Det ser vi mycket av i juli.

Råd på webben
Många oroliga samtal kommer in om fästingbett.
– Så fort solen kom så ökade dessa samtal.
Britt Forsberg säger att många som blivit bitna i första hand borde följa de egenvårdsråd som finns tillgängliga på regionens webbplats, istället för att ringa 1177 direkt när man fått ett bett.
– De flesta som får ett insektsbett får en rodnad eller svullnad. Det är helt naturligt. Däremot är det viktigt att få bort hela fästingen och tvätta noga med tvål och vatten.

Toppar listan
Topplistan när det gäller samtalen förändras inte nämnvärt på sommaren. Buksmärtor bland vuxna, samt feber för barn konkurrerar allt som oftast om förstaplatsen. Olika former av utslag och läkemedelsfrågor i allmänhet ligger också högt.
– När det gäller feber så behöver man i de flesta fall inte vara så orolig. Det är bara en reaktion att kroppen tar hand om sig själv.
Britt Forsberg säger att folk är mindre angelägna att höra av sig till Sjukvårdsrådgivningen när annat står i fokus. Under tiden för studentbaler, prinsbröllop, fotbolls-EM, och Eurovision song contest är det samtalsdippar.
– Det påverkar vad som är på tv, säger hon.