Annons

Ett av världens bästa curlinglag är just nu på plats i Jönköping för SM-tävlingarna. Lag Edin är med, dels för att plocka hem en guldmedalj, men även för att förbereda sig inför den internationella stortävling som arrangeras i Jönköping i slutet av januari - Curling World Cup.

– Framför allt är det spännande när det om en månad kommer en ännu större tävling. Det är internationellt och lite annat med upplägg för isar och runt omkring och så också kanske. Detta är ett bra genrep för klubben och för svensk curling. Det är längesedan vi hade något stort internationellt, säger välmeriterade Niklas Edin.

Hur stora är world cup-tävlingarna?

– De är jättestora. Dels är det nystartat och lite tidigt, evenemangen som sådana har inte varit jättebra och där har Jönköping chansen att göra det bättre än Kina och USA med sina tävlingar. Men det är stora tävlingar och de är i paritet med grand slam i Kanada. Det är en stor serie som förmodligen är lite för ung fortfarande. Jönköping har chansen att göra det bra och få bra rykte och göra det igen senare.

Annons

"Isarna är jättesnabba"

Förberedelserna för Jönköping Curling Club inför SM har varit omfattande och det blir mer att göra inför den internationella tävlingen som kommer om ett par veckor. Niklas Edin var nöjd med isarna efter den första matchen, en match som innebar enkel seger mot Stocksund.

– Isarna är jättesnabba. Det är som de internationella vi är vana med, men väldigt sällan spelar på i Sverige och på Europatouren och så vidare. Det blir en omställning även för oss och vi får tänka till lite mer och slidea ut lite lösare ur hacket. Sen är det även lite skillnad på isytan jämfört med vanlig arenais, men så är det alltid i en curlinghall. Det blir lite omställning för oss, men det är väldigt bra isar och efter någon match kommer vi kunna spela nära felfritt, säger Edin som inte hymlar med att tävlingarna för hans lag är en uppvärmning inför vad som komma skall.

– Så är det, det är också en jättebra kick off från uppehållet vi haft över jul och nyår. Vi tog lite längre uppehåll nu efter OS-säsongen och det blev naturligt för oss. Det var skönt med ett längre uppehåll, men vi är mist sagt ringrostiga. Det såg ändå bra ut slide- och spelmässigt och vi tävlar så pass mycket att 2-3 veckor inte ska innebära att vi är helt ur form. Men någon match till behöver vi innan vi är tillbaka och det är skönt med ett SM innan vi kommer igång med Grand Slam-tävling och så vidare, avslutar Edin.

På torsdagen inleds även damtävlingarna. Och på startlinjen finns bland annat OS-guldmedaljörerna Lag Anna Hasselborg.