Svenska Skidförbundet tog nyligen ut fyra ungdomar som ska representera Sverige i den andra upplagan av Världsungdoms-OS som är för ungdomar i åldern 15-18 år.

Världsungdoms-OS nästa! Karriärens hittills största tävling väntar för Eric Rosjö och Adam Persson, som båda tävlar för Jönköpingsklubben IF Hallby. Foto: Peter Gustafsson
Foto: Peter Gustafsson
Foto: Peter Gustafsson

Uttagningen av åkarna har baserats på säsongens fyra första deltävlingar i Scandic cup, som har genomförts i Idre och Åsarna. Hälften av den svenska truppen representerar Jönköpingsklubben IF Hallby. Det handlar om Adam Persson och Eric Rosjö, som båda går andra året på skidgymnasiet i Mora.

Adam Persson har haft sina största framgångar i sprint, där han segrade i Åsarna och blev tvåa i Idre. Eric Rosjö vann 10 km fritt i Idre och blev fyra i sprinten.

”Ett tufft mål”

De resultaten lade grund till uttagningen – och nu väntar största tävlingen hittills i karriären för de båda 17-åringarna.

– Det är lite smånervöst, men det bör det vara, säger Adam.

– Jag känner likadant, men det ska bli kul att det drar igång, instämmer Eric.

Världsungdoms-OS avgörs den här gången i norska Lillehammer, samma stad som stod värd för OS 1994. Längdskidtävlingarna genomförs på Birkebeiner Skistadion. Det blir sprint i klassisk stil, 5/10 km fristil, samt för första gången en skicross för längdskidor i fristil.

Annons

Adam har sprinten som sitt huvudmål, medan Eric har störst förhoppningar på distansloppet.

– Jag siktar på medalj. Det är ett tufft mål, men jag hoppas och tror att jag kommer klara av det, säger Adam.

– Jag har inga direkta mål, men jag hoppas hamna högt upp i resultatlistan. Det hade varit riktigt skönt att slå norrmännen på deras hemmaplan, säger Eric.

Kommer från 70 länder

Skidåkarna har inte haft vädergudarna med sig den här vintern, men Adam och Eric har trots allt kunnat förbereda sig på bästa sätt.

– Vi har tränat i Orsa Grönklitt. Där har det varit bra med snö, så vi har kunnat förbereda oss som vi velat, säger Adam.

Tävlingarna i Världsungdoms-OS genomförs 12-21 februari. Totalt väntas 1 100 deltagare från 70 nationer. Sju idrotter och 15 discipliner finns på programmet.

– Jag känner till en del som är väldigt duktiga, men från en del länder har jag ingen aning om vem som kommer, säger Eric Rosjö, som har höga mål med skidkarriären:

– Målet är att bli bäst i världen, sedan får vi se om det går. Men det gäller att sätta upp höga mål.

– Jag håller med fullt ut. Ända sedan jag började har jag velat bli bäst, säger Adam Persson.