Annons

Oscar Palm står, trots att han bara är 24 år, inför sin åttonde säsong i Porsche Carrera Cup, som är en supportklass till STCC. Palm tävlar i år för Fragus Motorsports, som ägs av Svensk Bilgaranti, och är teamkamrat med Robin Hansson.

- Känslan är väldigt bra. Allting är klart och förberett, säger Palm, som har hunnit med två officiella test med blandade resultat.

- I det första testet i Karlskoga var det väldigt växlande väder. Jag fick inte ut alls mycket av testet, utan det var bara en komma igång-dag. Däremot var jag snabbast i Anderstorp i torsdags, efter det kände jag att jag hade fått tillbaka känslan i körningen.

Nu väntar ett testpass och ett kval. Sedan är det dags för årets två första race i Skövde på söndag.

- Nu gäller det att fokusera 100 procent, det finns ingen tid för misstag.

Hårdare konkurrens

Oscar Palm tog hem totalsegern i Carrera Cup 2014 och slutade tvåa i fjol. Siktet är inställt högt även i år, men han konstaterar att konkurrensen har hårdnat.

Annons

- Förra året hade fem förare möjlighet att vinna varje race, men i år är det åtta som krigar om segern i varje race. Så många har nivån att gå in och vinna varje race, så det har höjts betydligt. De förarna som ligger bakom de bästa har steppat upp ett steg som det ser ut på testerna, säger Palm, som menar att Carrera Cup håller hög klass.

- Jag tycker att det är ett starkare startfält än STCC. De åtta bästa förarna här är bättre än de topp åtta i STCC. Carrera Cup var annars lite svagare i några år, men klassen har verkligen kommit tillbaka.

Vad gör den här klassen attraktiv?

- Det är en bra organisation bakom det samtidigt som Porsche just nu har en väldigt intressant bil. Porsches vd Raine Wermelin har lagt ner ett otroligt jobb för att få ihop Carrera Cup. Hans hjärta brinner för svensk racing. Det är en väldigt bra racerbil och man får ut väldigt mycket för pengarna.

"Är riktigt svårt"

Ja, smakar det så kostar det. Oscar Palm uppskattar att en säsong totalt går på två miljoner inklusive moms.

- En testdag går på mellan 120 000 till 130 000 kronor och varje race kostar 160 000 kronor. Slår man ut det på en säsong blir det två miljoner inklusive moms, säger Palm, som finansierar satsningen med hjälp av sponsorer.

- Det är riktigt svårt. Man måste vara riktigt bra på att prata, sälja in sig och bjuda på sig själv. Man får se en helhet och verkligen fungera som en företagare. Jag försöker göra mer saker än den klassiska sponsringen och bjuder till exempel in mina sponsorer till att följa med på tävlingarna.

24 september körs årets två sista race, på Ring Knutstorp. Då vet vi om Oscar Palm lyckades uppnå målsättningen om en topplacering.

JnyttTV. Hör vad Oscar Palm säger om säsongen i videoklippet ovan.