I helgen var det dags för den sjätte upplagan av 24hGOLF på Sand Golf Club utanför Jönköping, en tävling som i år lockade 56 deltagare. Utmaningen handlar om att i tvåmannalag spela golf i ett dygn. Hur många hål lagen vill spela är upp till dem som deltar.
– Vi har haft folk från hela landet. Många återkommer och spelar varje år, men det var ett gäng nya som var med. De flesta har handicap mellan noll och tio, men även några med högre handicap var med, säger Jacob Stenkil.
– De flesta spelar så mycket de hinner under 24 timmar och de brukar hinna med 90 hål. Jag känner inte till att det finns fler tävlingar som den här, däremot finns det någon maratongolf i norra Sverige.

”Hällregn i två timmar”
24hGOLF avgjordes dels som Running Eclectic Netto. Där skulle lagen skapa sin drömrunda baserad på det bästa resultatet på varje hål under dygnet. Den avgjordes även som dygnspoängbogey, en spelform som byggdes på den enskilde spelarens totala poängpott under 24 timmar.
Tävlingen drog igång klockan sju på lördagsmorgonen och exakt ett dygn senare var det färdigspelat. Det gjordes uppehåll för lunch, middag och nattmat, men annars var det spel som gällde hela tiden.
– Vi hade hällregn i två timmar när tävlingen började. Men efter det var vädret klockrent, det var inte ett moln på himlen på hela natten, säger Stenkil, som konstaterar att det gick att spela hela natten.

Tar ut sin rätt
Men man använde sig av vissa hjälpmedel.
– Vi lyste upp banan med ljusstavar och alla fick självlysande bollar. Sedan flyttade vi fram tee så att hålen blev kortare. Det var riktigt mörkt mellan halv två och halv tre. Fördelen är att man inte tänker så mycket på natten utan man spelar bara på eftersom man inte har så mycket förväntningar. Det är en häftig upplevelse att spela under natten.
Att spela golf i 24 timmar tar ut sin rätt. När tävlingen var avslutad var det mörbultade spelare som åt frukost och summerade tävlingen.
– De som hade spelat var duktigt trötta. De hade skoskav och skav på andra delar av kroppen. Men de var glada till mods ändå, säger Stenkil.
Under middagen på lördagskvällen bjöds deltagarna på en överraskning eftersom två av dem som ställde upp – Martin Brantgärde och Linda Karlsson från Isaberg – valde att gifta sig i klubbhuset.
– Martin sade att "det inte spelar någon roll hur det går eftersom jag har fått mitt livs största vinst ändå”. Det var hur lyckat som helst, säger Jacob Stenkil.